Community spreading van Covid-19… en angst!

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

6 Juni 2020 05:36

Voor mij lezen
loadingfoto
previous next


Recentelijk sprak een collega de wens uit om te ontwaken uit een onplezierige droom die wij thans kennen als de Covid-19 realiteit in Suriname. En even leek Covid-19 op een sprookjesverhaal. De Covid-19 teller in Suriname bleef geruime tijd stabiel op 10 geregistreerde gevallen. Het leven ging (bijna) terug naar de periode toen Suriname geen Covid-19 kende. Drukke wegen, van sociale afstand was er nauwelijks sprake, chillende mensen langs de openbare weg, winkeliers lieten meer dan 10 personen naar binnen in hun winkels en de diverse verkiezingsactiviteiten van politieke organisaties, van drive-thru massameetings tot wagenoptochten door de straten van de diverse districten. Menigeen zou denken dat Suriname bespaard was gebleven van de corona pandemie.

En toen zagen wij op 18 mei 2020 Breaking News op Starnieuws, ‘Covid-19: Illegale Braziliaan positief getest in Suriname’. De Covid-19 realiteit kwam wederom neer als een donderslag bij heldere hemel; althans dat zou men denken. Met de mededelingen van minister Elias van Volksgezondheid beseften Surinamers weer dat Covid-19 nog lang niet tot het verleden behoorde. En waarvoor men vreesde, werd onze werkelijkheid: Nu is er sprake van community spreading. Het addertje onder het gras kwam naar buiten en is code rood thans afgekondigd door de regering.

Community spreading betekent niets minder dan dat men de bron van de infectie niet kan achterhalen. Er zijn bij de nieuwe Covid-19 gevallen personen waarvan niet kan worden achterhaald wie hen ziek heeft gemaakt. Een ander fenomeen dat zich met de stijgende Covid-19 gevallen razend aan het verspreiden is, is de 'corona angst'. Men spreekt internationaal zelfs over het begin van een angst pandemie.

Angst is op zich een normale menselijke reactie op een bedreiging of dreigend gevaar. Het maakt een mens alert en gereed om te dealen met deze bedreiging. Angst wordt pas problematisch wanneer ons dagelijks functioneren wordt belemmerd en mensen een of meerdere mentale, emotionele en fysieke symptomen ontwikkelen, zoals hoofdpijn, buikpijn, concentratieproblemen en irrationele woede-uitbarstingen. Wat men niet uit het oog moet verliezen, is dat verhoogde en/of chronische angst het immuunsysteem kan verzwakken.

Hoe werkt dat? Angst, zoals eerder gesteld, is bedoeld om een mens gereed te maken voor een intense situatie of bedreiging. Het immuunsysteem raakt hierdoor op korte termijn versterkt. Echter, wanneer een mens zich herhaaldelijk angstig voelt of stress ervaart, ontvangt het lichaam dan niet de nodige biologische signalen om terug te keren naar diens normaal functioneren met als gevolg dat het immuunsysteem wordt verzwakt. Een verzwakt immuunsysteem maakt een mens kwetsbaarder voor virale infecties en andere ziektes, dus ook voor Covid-19. Het is dus belangrijk dat wij als samenleving ons kalm, rustig, angstvrij en mentaal gezond houden. De autoriteiten en zorgverleners doen hun best om de Covid-19 pandemie te beheersen, dus kunnen wij ons een angst pandemie niet permitteren op dit moment.

In de afgelopen periode zijn er diverse tips en adviezen gegeven hoe om te gaan met stress te midden van de Covid-19 pandemie door instanties en beroepsverenigingen, zoals de Surinaamse Vereniging van Psychologen en Orthopedagogen (SVPO), dus hoeven deze niet weer belicht te worden.
Het is uiterst normaal als u zich angstig voelt of als u een verhoogde bezorgdheid ervaart. Dat u zich druk maakt over de sluiting van uw werkplaats, is normaal. Dat u zich zorgen maakt over een verloren schooljaar voor uw kind, is normaal. 

Dat u zich angstig voelt voor besmetting of dat iemand van u ziek kan worden, is normaal. Wat kunt u doen tegen uw angstgevoelens?
1) Pak een stuk papier en schrijft u al uw specifieke zorgen op die u hebt over Covid-19. Neemt u een pauze als u wat spanning ervaart;
2) Denkt u na over mogelijke activiteiten die u kunt ontplooien om deze zorgpunten weg te werken. Er is geen perfecte oplossing! U bent creatiever dan u denkt;
3) Leg uw aandacht op specifieke zaken die u wel kunt beheersen, zoals het plannen van uw werk, structuur brengen in uw huishouding en regulatie brengen in uw social media gebruik. Focus dus niet op zaken buiten uw invloedssfeer;
4) Evalueer de opties die u hebt opgeschreven en dan maakt u een plan van aanpak. Nadat u het plan heeft uitgevoerd, hoeft u deze niet continu te herhalen, tenzij u wederom intense of angstige situaties of gevoelens ervaart;
5) Relaxatie en beademingsoefeningen, meditatie, Yoga, dansoefeningen, sport- en andere bewegingsactiviteiten kunnen helpen om wederom rust te brengen in het lichaam en uw psyché;
6) Rust goed uit en slaapt u voldoende. Dit is niet alleen goed voor uw mentale en emotionele gesteldheid, maar het versterkt ook uw immuunsysteem.

Wie wel of niet schuldig is aan de community spreading brengt Suriname nergens en draagt zeker niet bij aan de strijd tegen Covid-19. Wat wij als Surinamers nu moeten doen, is ons houden aan de veiligheids- en gezondheidsmaatregelen en gehoor geven aan de oproep van de autoriteiten om thuis te blijven, de sociale afstand te bewaren en te letten op onze (hand)hygiëne. Let bovenal goed op uw mentale gezondheid!

Donovan Isselt, MSc.
Arbeids- & Organisatiepsycholoog
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel