46e Wereldmilieudag: Tijd voor de Natuur

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

5 Juni 2020 15:17

Voor mij lezen
loadingfoto
previous next


De 46e Wereldmilieudag wordt herdacht temidden van de coronaviruspandemie. Met het thema Time for Nature, met bijzonder aandacht voor de rol die de natuur heeft bij de instandhouding van ons leven op aarde en op de menselijke ontwikkeling in het algemeen. Onder de huidige coronaviruspandemie is het belangrijk te beseffen dat wanneer we de biodiversiteit vernietigen, we het systeem vernietigen dat het menselijk leven ondersteunt.

Naar schatting zijn wereldwijd jaarlijks ongeveer een miljard ziektegevallen en miljoenen sterfgevallen als gevolg van ziekten veroorzaakt door vernietiging van de natuur. Ongeveer 75 procent van alle opkomende infectieziekten bij mensen zijn zoönotisch, wat betekent dat deze infectieziekten van dieren op mensen worden overgedragen wanneer de leefgebieden van de in het wild levende dieren worden vernietigd door menselijk handelen en deze dieren in contact komen met de mens.

In een verklaring zegt de afdeling Coördinatie Milieu van het Kabinet van de president dat we nu in een bijzondere tijd leven waarin het blijkt dat de natuur ons een boodschap zendt en vraagt dat wij op een nadere manier met onszelf en met de natuur omspringen. "Wij moeten ons vereenzelvigen met de natuur, wat betekend dat wij net zo goed voor de natuur moeten zorgen als voor ons zelf." Inmiddels is duidelijk dat een gezonde natuur tegelijkertijd een gezond leefmilieu voor mensen is.

Ondanks alle voordelen die de natuur ons biedt, vernietigen we het nog steeds."Wij moeten proberen om acties te ondernemen die de negatieve gevolgen van ons handelen op het milieu beperken." In het dagelijks leven kunnen we ons consumptiegedrag aanpassen en afvalproductie beperken, geen kranen onnodig lang laten openstaan, lopen naar de winkel in plaats van met de auto te gaan, stroomgebruik verminderen of milieuvriendelijke apparatuur gebruiken. Er moet ook gewerkt worden op institutioneel niveau , opdat wij de schade aan de natuur kunnen beperken of eventueel kunnen voorkomen en tijdig kunnen ingrijpen waar dat nodig is, staat verder in de verklaring.

Wereld Milieu Dag wordt sinds 1974 georganiseerd door de United Nations Environmental Programme (UNEP) – het milieuprogramma van de Verenigde Naties - om de milieubewustwording onder overheden, bedrijven en naties, maar ook het breder publiek, te bevorderen en acties te stimuleren die bijdragen aan de bescherming van het milieu.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel