Schaarste aan eerste levensbehoeften in Marowijne

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

Er is op dit moment een schaarste aan eerste levensbehoeften in het district Marowijne. Bewoners van dit gebied zijn bezorgd over de ontstane situatie, omdat alle schappen in de winkels leeg zijn. Dit is sinds twee dagen geleden het geval, toen bekend werd dat er een totale lockdown komt vanwege de laatste COVID-19-ontwikkelingen in het land. Personen hebben massaal inkopen gedaan, waardoor er op dit moment haast niks meer te vinden is in de supermarkten.

Een winkelier uit Moengo zegt aan Suriname Herald, dat hij vanaf de vorige week geen spullen heeft gekregen van de leverancier. Volgens hem moet nog even worden gewacht op de levering van goederen voor zijn winkel. Zijn prijzen zijn gebaseerd op de inkoopprijzen van de producten. “Als ik de producten duurder heb gekocht moet ik de prijs doorberekenen, anders heb ik niks”, zegt de winkelier.

Wat de situatie erger maakt is het verbod op het reizen naar de stad, zegt een bezorgde burger. “Als het mogelijk was konden we bijvoorbeeld in Commewijne of in de stad inkopen doen. Dat kan niet vanwege de maatregelen. Ook de prijzen in de winkels zijn verschrikkelijk gestegen. Deze situatie kan leiden tot armoede”, beweert de bezorgde burger.

Vanaf twee dagen terug wordt SRD 160 betaald voor een pak buitenlandse kippenbouten. Producten zoals brood, melk en toiletpapier zijn nu niet te vinden. Een andere bewoner heeft voor een hele kip van nog geen twee kilogram SRD 90 moeten betalen. Ook andere meelproducten zijn niet op de schappen. Door de enorme drukte zijn de winkeldeuren gistermorgen weer gesloten. Ook de pompstations hadden geen brandstof. Een van de pompstations heeft later wel benzine gekregen.

Tijdens de woensdag belegde COVID-19-persconferentie heeft Rachel Koningsbloem-Pinas, directeur van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI en T), aangegeven dat het vooralsnog niet duidelijk is hoelang de winkeldeuren gesloten zullen blijven.

De departementsdirecteur gaf verder aan, dat er afspraken zijn gemaakt met de winkeliers over de openingstijden. Met hun is afgesproken, dat de tijden duidelijk worden aangeplakt voor de consument. Verder zijn de richtlijnen waaraan zowel winkeliers als consumenten zich moeten houden duidelijk. Zo mogen consumenten zonder een mond- of neusbedekking niet toegelaten worden tot de winkelzaken.

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (16)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait