Hoofdstembureau Paramaribo wint advies inzake bezwaarschriften

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

Het bezwaarschrift dat de NDP heeft ingediend bij het hoofdstembureau van Paramaribo zal worden voorgelegd aan het Onafhankelijk Kiesbureau Suriname (OKB), het Centraal Hoofdstembureau (CHS) en het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) die belast waren met het organiseren van de verkiezingen. De NDP wil namelijk een hertelling van de stemmen in Paramaribo. Mike Nerkust, voorzitter van het hoofdstembureau Paramaribo, geeft aan Suriname Herald te kennen dat het besluit voor hertelling aan het hoofdstembureau ligt. Echter wordt van het OKB, CHS en Biza een advies gevraagd over deze kwestie.

Afhankelijk van de adviezen die het hoofdstembureau krijgt van de instanties, zal beslist worden als het verzoek van de NDP wordt ingewilligd. De VHP heeft ook een bezwaarschrift ingediend. Nerkust verduidelijkt dat de wetgeving wel duidelijk over is wanneer men overgaat tot hertelling. De verschillende punten die zijn aangehaald in het bezwaarschrift van de NDP, zullen worden gelegd naast wat gesteld is in de wet. In deze kwestie is ondersteuning van het OKB nodig benadrukt Nerkust, omdat een complete hertelling van een district in samenspraak moet gebeuren met dit orgaan. De voorzitter van het hoofdstembureau hoopt zo snel mogelijk een antwoord te krijgen van de drie instanties om een besluit te nemen.

Nerkust zegt opgelucht te zijn dat gisteren eindelijk de openbare zitting voor Paramaribo heeft kunnen plaatsvinden. Via een video heeft hij de mensen toegesproken, omdat hij thuis was. Hij betreurt dat het hoofdstembureau en hij persoonlijk als voorzitter onnodig in diskrediet zijn gebracht. Deze keer heeft het hoofdstembureau het mogelijk gemaakt dat het publiek aanwezig mocht zijn tijdens de verwerking van de processen-verbaal. Dit werd gedaan met het oog op transparantie.

Nerkust merkt op dat dit juist vertragend heeft gewerkt en een hele aparte wending heeft gehad, waardoor het op een gegeven moment bijna onmogelijk was om het werk uit te voeren. Het hoofdstembureau heeft zich zwaar beledigd gevoeld in dat proces. Dit moet volgens hem een leermoment zijn voor de verkiezingen die over vijf jaar weer worden gehouden. Men moet slechts twee personen per politieke partij afvaardigen. Nerkust verduidelijkt dat het publiek vaak genoeg niet weet wat moet gebeuren of wat er gebeurt, waardoor er allerlei insinuaties worden gedaan die uitmonden in verhalen die niet op waarheid berusten.

Vishmohanie Thomas

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (16)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait