Covid-19: Overal kunnen mensen besmet raken

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loadingfoto
previous De poliklinieken van Geyersvlijt en Latour zijn donderdag gesloten. Personen die Covid-19 positief bevonden zijn, waren hier geweest, waardoor nog meer mensen besmet zijn. next


Covid-19 besmetting kan nu in heel Suriname plaatsvinden. Er is geen sprake meer van geïsoleerde brandhaarden. Mensen die achteraf positief getest zijn, waren op diverse plekken in het land geweest. Na de eerste tien personen die besmet waren en negen van hen genezen waren verklaard, terwijl één persoon het leven heeft gelaten, leek het erop dat Suriname weer eens aan de wereld bewezen had hoe uniek dit land is. Intussen zijn er sinds 13 maart 82 Covid-19 positieven, en onder de 72 active cases zijn er onder andere artsen, verpleegkundigen, districtscommissarissen, een directeur van een ziekenhuis, politieagenten, militairen, schoonmaaksters, goudzoekers, communicatiemedewerkers, kinderen en buitenlanders. 

De elfde persoon die positief getest was op 18 mei, bleek een illegale Braziliaan op een schoener te zijn. Hij had nog weinig contact met mensen aan land en zijn contactpersonen waren negatief. De zaak was tot dan nog onder controle. Op 27 mei is een Surinamer - goudzoeker - positief getest. Hij is van Assisikriki, in het oosten van het land, naar Frans-Guyana gegaan. Daar is hij getest, maar was negatief bevonden. Op 25 mei in de avond is hij via Albina naar Paramaribo afgereisd met een mondkap op. Hij is op 26 mei naar de arts gegaan, waarna hij positief is getest op 27 mei. In Assisikriki, waar zich ook Brazilianen bevinden, zijn meer mensen positief bevonden. 

Districtscommissaris (dc) Yvonne Pinas (afkomstig uit ressort Boven-Saramacca/Sipaliwini) is de 14e persoon die positief is getest. Zij liep al een week rond met ziekteverschijnselen, maar toen werd ook door de behandelende arts niet gedacht aan Covid-19. Een medewerker op het kantoor van de dc was ook besmet. Pinas is in contact gekomen met een groot aantal mensen rond de organisatie van de verkiezingen. Zij heeft ook gestemd in Klaaskreek te Brokopondo. Verschillende mensen zijn intussen positief bevonden, onder wie een lid van het Onafhankelijk Kiesbureau en districtscommissaris Humphrey Jeroe van Boven-Suriname (Sipaliwini). 

Een van de verontrustende gevallen is een vrouw die vanuit Nyun Jacobkondre (Sipaliwini) naar de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) Brokopondo is geweest. Daarna is zij met de ambulance vervoerd naar de Spoedeisende Hulp en vervolgens lag zij dagenlang in het St.Vincentius Ziekenhuis. Zij was voor een ander ziektebeeld opgenomen, maar werd na een paar dagen ook getest op Covid-19 en is positief bevonden. Diverse personen in het ziekenhuis zijn in quarantaine geplaatst, terwijl er een opnamestop is aangekondigd. 

De RGD van Geyersvlijt en Latour zijn donderdag acuut gesloten. Daar zijn er personen geweest met het coronavirus. Zij zijn positief getest. Daarna bleken ook een arts en een verpleegkundige te zijn besmet. Diverse militairen en politieagenten die rond de verkiezingen extra beveiligingswerkzaamheden hebben verricht, blijken ook Covid-19 te hebben. Zij zijn opgenomen in het ziekenhuis. Uit deze opsomming moet worden opgemaakt dat mensen die besmet waren, nagenoeg overal zijn geweest. Hun contacten zijn niet meer te achterhalen. Veel personen zijn nu ook in zelfquarantaine, omdat zij er zeker van willen zijn dat ze niet zijn besmet en mogelijk anderen kunnen besmetten. 

Deskundigen verwachten dat deze golf van besmettingen nog pas het begin is. Rond de verkiezing en daarna hebben tientallen duizenden mensen zich niet gehouden aan de social distance. Veel mensen zijn ook vanuit Frans-Guyana illegaal de grens overgestoken om te stemmen. Nog steeds, ondanks de lockdown, gaan mensen zonder bescherming naar diverse plekken, waaronder de winkel. Woensdag waren twintig personen positief getest. Zoveel ambulances en personeel zijn er niet om ze allemaal in één keer op te halen. Aan iemand met ademhalingsproblemen is toen ook de voorkeur gegeven. Mensen die positief bevonden zijn, blijven op die manier nog langer tussen anderen die zo ook besmet kunnen raken. 

Suriname heeft niet genoeg verpleegkundig personeel, beademingsapparaten, PPE, opvangruimte om wat nog komen zal aan te kunnen. Een paar honderd mensen kunnen nog besmet worden. De bedoeling van dit artikel is niet om mensen paniekerig te maken, maar hen met de neus op de realiteit te drukken. De autoriteiten moeten meer inzicht en informatie geven aan het volk opdat mensen goed bewust worden van het gevaar. Het is voor niemand een ver van mijn bed show meer. Meer openheid zal leiden tot zelfbesef en het nemen van verantwoordelijkheid. Om deze crisis het hoofd te kunnen bieden, is iedereen in het land nodig. 

Nita Ramcharan

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (16)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait