India zet zich schrap voor regen, andere cycloon nadert

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loadingfoto
previous India heeft jaarlijks te maken met hevige moessonregen. (Getty Images) next


Drie weken nadat de verwoestende cycloon Amphan het noordoosten van India trof, bereidt de andere kant van het land zich voor op de komst van een nieuwe storm. Deze zal lang niet zo sterk zijn, maar het zal waarschijnlijk een wijdverspreide verstoring veroorzaken aan de westkust van India.

Een intens lage drukgebied verzamelt zich in de Arabische Zee en zal naar verwachting deze week zware onweersbuien veroorzaken in West-India. Dinsdagochtend bevond het weersysteem zich aan de oostkant van de Arabische Zee, ongeveer 280 kilometer ten zuidwesten van Goa en ongeveer 490 km ten zuidwesten van Mumbai.

Het baant zich een weg naar het noorden met een snelheid van ongeveer 11 km per uur en neemt daarbij in kracht toe. Verwacht wordt dat het tegen het einde van dinsdag zal toenemen tot een wervelstorm en tot en met woensdag zal zijn uitgegroeid tot een zware wervelstorm.

Het middelpunt van de storm zal dan naar verwachting woensdagmiddag ergens rond de noordkust van Maharashtra en zuid Gujarat aan land komen. Mumbai, dat de op één na grootste bevolking van India heeft (na New Delhi) met 20 miljoen mensen, zal worden getroffen. Het grootstedelijk gebied zou de komende dagen totalen van ongeveer 150 tot 180 millimeter regenval kunnen zien.


Het pad dat cycloon Nisarga naar verwachting zal volgen.

Het is het begin van het regenseizoen daar, met een gemiddelde van mei van 21 mm regen vergeleken met het gemiddelde van juni van 504 mm. Dergelijke hevige regenval in korte tijd zal waarschijnlijk op sommige plaatsen tot overstromingen leiden.

Schadelijke stormen of zware stormen worden ook verwacht voordat het systeem landinwaarts trekt en in het weekend over de noordelijke vlakten verdwijnt. Er zullen ook grote golven en stormvloeden zijn die tot overstromingen aan de kust kunnen leiden.

Elders zei de Indiase Meteorologische Afdeling (IMD) dat de zuidwestelijke moesson maandag (1 juni, precies op schema) aan land kwam in de deelstaat Kerala in het zuiden van India. De IMD voegde eraan toe dat India dit jaar waarschijnlijk 102 procent van zijn langetermijngemiddelde regenval zal ontvangen, wat de verwachtingen doet stijgen voor een hogere landbouwproductie in de op twee na grootste economie van Azië, die door de coronaviruspandemie wordt aangetast.

Hevige stortbuien sieren nu de kust van Kerala. In juli ontvangt India naar verwachting 103 procent van de langetermijngemiddelde regenval en 97 procent in augustus. De IMD definieert gemiddelde of normale regenval tussen 96 en 104 procent van een 50-jarig gemiddelde van 880 mm voor het vier maanden durende seizoen dat in juni begint.

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (-12)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait