COMMENTAAR: Offeren is noodzaak

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

HET MOMENT DAT Suriname als natie zo vreesde is gekomen. Het aantal besmettingen met Covid-19 is maandag in korte tijd toegenomen tot een totaal van 34 actieve cases. Het feit dat het land nu ook het punt van community spread heeft bereikt, doet de bezorgdheid alleen maar toenemen. Was voorheen namelijk wel bekend van waar de besmetting kwam, thans is dat niet meer zo en is elk contact gevaarlijk. Wat nu geprobeerd zal worden, is om de besmettingen te vertragen, zodat de zorgsector niet bezwijkt onder de enorme druk.

De autoriteiten wijzen ook de vingers richting het volk en het feit dat 'onmaatschappelijken' ondanks de waarschuwingen toch onverantwoordelijk gedrag hebben laten zien. Dat is zonder meer zo. Toch mocht deze situatie verwacht worden. Wereldwijd is trouwens bekend dat zodra er grote evenementen worden gehouden in een land de kans op community spread toeneemt. Toch was op de dag van de verkiezing, een groot evenement, geen extra controle op de wegen die komen van Marowijne en Nickerie. Toegegeven, de rivier bewaken is een huzarenstuk. Toch mocht meer effort worden gestopt in het weren van zij die het risico ongetwijfeld toch zouden nemen.

Politieke leiders hebben zich in aanloop naar de verkiezingen en op de verkiezingsdag zelf evenmin gestoord aan de Covid-19 maatregelen. Ook de situatie in het Anthony Nesty Sporthal waar het hoofdstembureau Paramaribo al een week de controle over de stembureaus van Paramaribo doet was niet één die de Covid-19-test zou kunnen doorstaan. Toch is in aanloop naar, op de dag van de verkiezingen zelf en daarna nimmer opgetreden, terwijl het Bureau Nationale Veiligheid dat wel heeft waargenomen en de journalisten terecht ook op hun verantwoordelijkheid heeft gewezen.

Het gevoel van business as usual kwam steeds vaker bij de burger op, omdat er niets gebeurde. Ook het consequent controleren op de avondklok werd nagelaten. Nu doet de president ook weer een beroep op de burger om de eigen veiligheid ter hand te nemen, terwijl dat in de afgelopen maanden niet heeft gewerkt. Het is dus taak dat de autoriteiten strakker gaan optreden en consequent straffen gaan uitdelen aan zij die de regels overtreden. Immers, het alternatief is nog steeds te zien in landen als Amerika en Brazilië, waar de mensen bij bosjes neervallen.

Er rust een enorme taak op de schouders van de samenleving om haar vrijheid nu even op te offeren zodat ze deze periode te boven kan komen. Immers, de economische impact van het terugdraaien van alle versoepelingen is immens. Kinderen kunnen niet naar school, volwassen kunnen niet werken aan de opbouw van de kwakkelende economie en vrijwel alle commerciële activiteiten zullen stil staan. Hoe lang dit zal duren en hoe groot de impact zal zijn, zal van de burgers afhangen. Laten al uw keuzes dan ook in belang zijn van uw land.

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (16)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait