Politiebond neemt verwijdering Eijk uit Anthony Nesty Sporthal niet lichtjes

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

De Surinaamse Politiebond (SPB) zal niet accepteren dat er met de integriteit van een haar leden wordt gesold. Het gaat in dit geval specifiek om politie-inspecteur Revelino Eijk. De politiebond heeft donderdagavond haar misnoegen geuit over het feit dat minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie de politie-inspecteur heeft laten verwijderen uit de Anthony Nesty Sporthal (ANS), waar momenteel het hoofdstembureau Paramaribo is gevestigd.

SPB-voorzitter Raoul Hellings legde uit dat de politieagenten continue aanwezig zijn in ANS om ervoor te zorgen dat de zaken goed verlopen en de integriteit van de verkiezingen en de organisatie bewaard blijven. Er heeft zich donderdag een incident voorgedaan, waarbij een doos met processen-verbaal is achtergebleven. De procedure is dat wanneer de processen-verbaal zijn ingevoerd, ze in een doos aan de achterzijde van de zaal worden geplaatst. Het invoeren van de gegevens wordt gedaan door een groep studenten. Een doos met processen-verbaal is op een gegeven moment achtergelaten in de zaal en toen die werd ontdekt, werd assistentie van de politie ingeroepen om ervoor te zorgen dat die op een plek kon worden gebracht.

Onder het publiek bestond het vermoeden, dat het om stembiljetten ging en de politie hand- en spandiensten verleende om de dozen een andere plek te geven met name buiten ANS. Aan Ronny Brunswijk die zich oriënteerde en om opheldering vroeg werd duidelijk gemaakt dat het om verwerkte processen-verbaal ging.

Hellings zei verder dat het heel onsmakelijk bij de officieren is overgekomen, dat er op een niet correcte wijze is opgetreden tegen Eijk. Hij moest namelijk ervoor zorgen dat er continue manschappen aanwezig waren in ANS. Het stoorde de politieagenten dat de minister zelfs korpschef Roberto Prade heeft overgeslagen in deze kwestie. Prade was donderdagavond ook aanwezig op locatie en heeft de mannen aangehoord. Een structuur hoofd heeft de opdracht gegeven om Eijk te verwijderen zonder dat er een adequaat onderzoek is geweest, gaf Hellings aan. Er is volgens hem niet eens teruggekoppeld met de voorzitter van het hoofdstembureau, Mike Nerkust, die assistentie had gevraagd om de doos te plaatsen in de ruimte waar die thuis hoort.

De bondsvoorzitter gaf verder aan dat er met dit incident niet alleen getornd is aan de integriteit van Eijk, maar ook aan die van alle manschappen in ANS en het Korps Politie Suriname. “We gaan het niet pikken”, zei Hellings. Hoe deze kwestie rechtgetrokken wordt, is een verantwoordelijkheid van de minister voegde Hellings eraan toe. “Verontschuldigingen aanbieden kan verzachtend werken, maar de schade is al aangericht want het stigma is al daar.”

Vishmohanie Thomas

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (16)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait