PAHO schenkt 15 tablets aan malariaprogramma

De PAHO heeft vijftien tablets gedoneerd die bestemd zijn voor het malariaprogramma. Foto: NII
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

29 Mei 2020 23:15

Voor mij lezen

De Pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie (PAHO) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben vijftien tablets gedoneerd aan het malariaprogramma. Iedere tablet is voorzien van een Telesur simkaart en een dataplan voor vier maanden. Het malariaprogramma Suriname van het ministerie van Volksgezondheid is een programma voor de eliminatie van malaria. Dit programma zal een pilotfase ingaan.

Met behulp het District Health Information System software die op de tablets wordt geïnstalleerd, zullen de patiëntgegevens op locatie digitaal worden ingevoerd. Deze patiëntgegevens zullen ook op hetzelfde moment digitaal geprogrammeerd staan op het hoofdkantoor van het malariaprogramma in Paramaribo. Als er dus een malaria casus is, kan er snel een reactie gepland en uitgevoerd worden. De overdracht vond op 28 mei plaats tussen de PAHO/WHO vertegenwoordiger Karen Lewis-Bell en de coördinator van het malariaprogramma Hélène Hiwat.

“Ik waardeer de ondersteuning die PAHO/WHO biedt aan het malariaprogramma,” zei de coördinator Hiwat. Zij ziet deze ondersteuning als een investering die PAHO/WHO biedt voor het elimineren van malaria. Hiwat is van mening dat met dit project uitbraken van malaria voorkomen kunnen worden. De coördinator gaf aan dat zij rekent op de technische ondersteuning die PAHO zal bieden tijdens dit project. De pilot zal uitgevoerd worden in samenwerking met de PAHO, maar ook met partners zoals het Mungra Medisch Centrum, het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg en de Medische Zending. De pilot gaat in de maand juni van start.

“Suriname is een van de landen die werkt aan het elimineren van malaria. Wij hopen dat wij Suriname op de lijst komt van landen die malaria geëlimineerd heeft in 2025,” zei de PAHO/WHO vertegenwoordiger Lewis-Bell. Zij vindt dat Suriname tot zover een goede bijdrage geleverd heeft bij elimineren van malaria. Lewis-Bell hoopt dat de tablets goed gebruikt zullen worden bij het malariaprogramma, zodat de locaties van de patiënten vroegtijdig geïdentificeerd en gefaciliteerd worden.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel