Boldewijn: “Geen enkele reden om hertelling te forceren; Bouterse moet zijn verlies accepteren”

August Boldewijn. Beeld: ABC
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

29 Mei 2020 17:00

Voor mij lezen

Bestuurskundige August Boldewijn ziet geen enkele reden om de hertelling van de verkiezingsresultaten te forceren. Dit zegt hij in gesprek met Suriname Herald. President Desi Bouterse heeft gisteren laten weten dat zijn politieke partij protest zal aantekenen en een hertelling zal vragen. Bouterse stelde dat de tegenpartij zoveel klachten heeft over het verloop van de stembusgang.

Boldewijn gaf te kennen dat hertellingen niet zomaar kunnen plaatsvinden. Hertelling zou kunnen mits er onregelmatigheden zijn gemeld bij de verkiezingsautoriteiten. Gewoon zo opstaan en vinden dat er een hertelling zou moeten komen is onverstandig, meent de bestuurskundige. De bestuurskundige adviseert politieke partijen om naar de rechter stappen indien de regerende partij dat toch wil afdwingen. Bouterse moet zijn verlies gewoon accepteren en de macht overdragen, meent Boldewijn.

Hij noemt het een grote grap dat de president plotseling hertellingen van de verkiezingsresultaten wil. Boldewijn is van mening dat de argumenten die Bouterse aandraagt niet steekhoudend zijn.

Wat Boldewijn frappant vindt is dat de verkiezing georganiseerd wordt door mensen die de regering zelf heeft aangewezen. De menselijke fouten die tot nu toe zijn geconstateerd, zijn door de mensen van de regering zelf gemaakt. Er wordt nu naar zaken gezocht om een gang naar de Verenigde Volksvergadering (VVV) af te dwingen. Boldewijn legt uit dat de gang naar de VVV het land veel kost, maar ook achterhoudt.

Hij vraagt zich af wat er dan zal gebeuren met de bevindingen van de waarnemers die Suriname zelf heeft laten halen. Indien dat moet gebeuren betekent het dat je de internationale waarnemers voor leugenaars uitmaakt. “Dit betekent dat je die mensen ook niet hoefde te laten komen.” Over de fouten bij het hoofdstembureau van het kiesdistrict Paramaribo zegt de bestuurskundige dat we de mensen die daar zijn gaan bivakkeren dankbaar moeten zijn. Indien ze niet daar naartoe waren gegaan hadden we misschien meer rommel gekregen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel