Bindend verklaren verkiezingen pas over twee weken

Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB). Foto: Suriname Herald
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

29 Mei 2020 00:00

Voor mij lezen

Het zal ruim twee weken duren voordat het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) de verkiezingen bindend kan verklaren. Het bindend verklaren van verkiezingen hangt van het totale proces af, gaf OKB-voorzitter Jennifer Van Dijk-Silos te kennen tegenover journalisten in de Antony Nesy Sporthal (ANS) waar zij poolshoogte nam. Ze gaf verder aan, dat het OKB ook niet te lang kan wachten met het wel of niet bindend verklaren van de verkiezingen, omdat het land anders te veel in onzekerheid is.

Onmiddellijk nadat de afschriften van de processen-verbaal van alle hoofdstembureaus zijn ontvangen, gaat het Centraal Hoofdstembureau (CHS) over tot het verrichten van de werkzaamheden ter vaststelling van de uitslag van de verkiezingen. De OKB-voorzitter legde uit dat wanneer het eindresultaat door het CHS is bekendgemaakt, het meestal tien dagen duurt voor het OKB om het proces-verbaal op te maken. Het proces om de verkiezingen bindend te verklaren wordt opgehouden, omdat de hoofdstembureaus van Paramaribo en Wanica nog niet klaar zijn met het verwerken van de processen-verbaal. Van Dijk-Silos legde uit, dat rond deze tijd ze reeds bezig zou zijn met de componenten van het proces-verbaal.

De OKB-voorzitter zei verder dat bij het bindend verklaren van de verkiezingen er rekening wordt gehouden met 30 juni. Op die dag moeten de gekozen leden van De Nationale Assemblee beëdigd worden. Van Dijk-Silos licht toe dat het bindend verklaren van de verkiezingen betekent dat het resultaat dat uit de bus is gekomen, kan worden vertrouwd.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel