Brunswijk voorkomt vermoedelijke stembusfraude

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

28 Mei 2020 13:47

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Abop-voorzitter Ronnie Brunswijk heeft donderdagochtend voorkomen dat een poging tot vermoedelijke verkiezingsfraude is geslaagd. In bijzijn van Mike Nerkust, voorzitter van hoofdstembureau Paramaribo, is getracht dozen met processen-verbaal van diverse stembureaus van kiesdistrict Paramaribo uit het Anthony Nesty Stadion waar ze waren geplaatst weg te brengen.

Het incident heeft zich rond twaalf uur 's avonds voorgedaan. Er stonden buiten het stadion twee voertuigen gereed alsook personen die niet behoren tot de verkiezingsorganisatie om de documenten weg te brengen. Alerte vertegenwoordigers van de verschillende politieke partijen die in de sporthal een oogje in het zeil hielden sloegen alarm toen de verdachte handelingen van Nerkust werden waargenomen. De handelingen werden ook met mobieltjes gefilmd.

Brunswijk die de alarmmelding van partijgenoten kreeg haaste zich naar het stadion. Daar angekomen probeerde stembureauvoorzitter Nerkust hem op het verkeerde been te plaatsen, zei de Abop-leider donderdag tijdens een persconferentie. Op vragen van de politicus wat er gaande was stelde Nerkust dat er niks aan de hand was en dat er geen dozen waren meegenomen.

Nadat Brunswijk de stembureauvoorzitter confronteerde met de videobeelden gaf Nerkust toe dat het om dozen met processen-verbaal ging. De Abop-leider stond erop een bepaalde ruimte in de sporthal toen zelf te controleren. Nerkust sputterde tegen, maar Brunswijk hield voet bij stuk en ging in bijzijn van een inspecteur van politie de kamer binnen. Daar trof hij open dozen aan met processen-verbaal.

Brunswijk eiste toen dat de dozen teruggeplaatst werden in de hal, wat ook gebeurde. Daar werden ze dichtgeplakt met plakband. Hij riep tijdens de persconferentie waar ook VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi, NPS-leider Gregory Rusland en PL-voorman Paul Somohardjo aanwezig waren, dat het Onafhankelijk Kiesbureau toezichthouders bij het stembureau achterlaat.

Santokhi gaf aan dat nadat Brunswijk zijn collega's had geinformeerd over wat hij had aangetroffen er verschillende stappen worden ondernomen om de betrouwbaarheid van de verkiezingsuitslag te waarborgen. Het OKB wordt opgeroepen om het gezag van het instituut aan te wenden en in te grijpen zodat de overige verkiezingsautoriteiten conform de wettelijke regels hun taak uitvoeren. Voorts zou het OKB die alle uitslagen al heeft onmiddellijk de voorlopige uitslag bekend te maken aangezien het ministerie van Binnenlandse Zaken daarmee talmt.

Ook de regering is opgeroepen zodanige maatregelen te treffen om het vertrouwen in het kiesproces te herstellen. Intussen wordt een strafklacht voorbereid omdat strafbare feiten zouden zijn gepleegd. Het Openbaar Ministerie zal worden ingeschakeld om een onderzoek in te stellen. "Het zijn stemmen van het volk die nu gestolen worden", zegt Santokhi. Door het incident van donderdagochtend is er geen vertrouwen meer in Nerkust als voorzitter van het hoofdstembureau Paramaribo.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel