Suriname ondertekent MoU met Nederlands bedrijf voor opzetten modern afvalverwerkingsfabriek

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

Suriname krijgt in de komende regeertermijn een compleet modern afvalverwerkingsbedrijf, te Ornamibo, in het district Wanica. Volgens planning zal er volgend jaar een start worden gemaakt met de bouwwerkzaamheden van de fabriek. Er is vanuit de particuliere sector een voorstel gedaan aan de overheid, om het vraagstuk van vuilverwerking adequaat aan te pakken. De overheid is vervolgens akkoord gegaan met het plan. Om over te gaan tot concrete acties heeft Het Nederlandse KPP Energy & Waste Solutions B.V. gisteren een Memorandum of Understanding (MoU) getekend met de overheid.

Het project is reeds bestudeerd door de ministeries van Openbare Werken, Transport en Communicatie, Natuurlijke Hulpbronnen, Financiën, Volksgezondheid en de milieuorganisaties in Suriname. Deze gesprekken zijn gevoerd vanaf vorig jaar oktober. Dit project komt tot stand door middel van een Public Private Partnership. De overheid komt met grond in en andere randvoorwaarden die noodzakelijk zijn om dit project tot een succes te maken. Het Nederlandse KPP Energy & Waste Solutions B.V. komt in met honderd procent financiering.

Vanaf de start van het bedrijf wordt er een naamloze vennootschap opgezet, waarvan de Surinaamse overheid voor 50 procent mede-eigenaar is en de Nederlandse onderneming voor de overige 50 procent. Bij de nieuwe fabriek zal afval worden omgezet in kookgas voor de huishoudens, gas ten behoeve van elektriciteitsopwekking en biomest voor de landbouwsector.

Een voordeel voor de staat is dat zij vanaf de eerste dag dat het bedrijf in productie gaat zal verdienen, zonder zelf een financiële investering te hebben gepleegd. Suriname heeft hiermee ook de mogelijkheid om lokaal kookgas te produceren, in plaats van dat langer te blijven importeren. Het opwekken van elektriciteit vanuit afval, zal in dit geval ook potentiële mogelijkheden bieden als het gaat om goedkope elektriciteit.

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (27)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait