PARAMARIBO - Om de druk op de beschikbare valuta te ontlasten, heeft het ministerie van HI&T een partij geneesmiddelen en medische gebruiksartikelen ingevoerd. De aankoop is gedaan op basis van een samenwerking tussen het ministerie en de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB) die via haar financiële werkarm, ITFC, de aankoop heeft gefinancierd. Zo meldt het Bedrijf Geneesmiddelenvoorziening Suriname (BGVS).
Met de invoer van de voornoemde partij medicamenten is de schaarste die zich al enige tijd voordoet nog niet opgeheven. "De behoefte is veel groter" en de schaarste is "nog niet helemaal" opgeheven, stelt BGVS-directeur Ryan de Gama op vragen van de Ware Tijd. De aankopen worden verdeeld in tranches, waarvan de eerste tranche ter waarde van 1.3 miljoen Amerikaanse dollar reeds in Suriname is aangekomen.
Deze partij arriveerde in de eerste week van mei, aldus De Gama. De geneesmiddelen die aangekocht zijn worden door het BGVS opgeslagen en gedistribueerd naar alle ziekenhuizen, particuliere apotheken en overige overheidsgezondheidsinstellingen. Momenteel wordt er alles aan gedaan om snel de volgende tranche met een waarde van circa 1.1 miljoen Amerikaanse dollar binnen te halen.
De medische staf van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) en die van het Diakonessenhuis hebben donderdag afzonderlijk van elkaar een zeer somber beeld geschetst van de medicamentenvoorziening in hun respectieve inrichtingen. Ook blijkt er een ernstig gebrek te zijn aan bepaalde apparatuur, trekt gekwalificeerd verplegend en medisch personeel weg en laat de betaling door de overheid voor geleverde diensten nog steeds te wensen over. Het Diakonessenhuis meldt een betalingsachterstand van enkele miljoen Surinaamse guldens.
"De medische staf van het Diakonessenhuis betreurt het dat ondanks langdurig waarschuwen via de Vereniging van Medici in Suriname en de Nationale Ziekenhuisraad de verantwoordelijke actoren in de zorg niet tijdig hebben ingegrepen om deze crisis te voorkomen, maar ons juist in een gevarenzone hebben gemanoeuvreerd. Kortom de zorg voor de zieke mens is in gevaar. Indien er niet op zeer korte termijn wordt ingegrepen zullen onnodig veel patiënten komen te overlijden".
Ook de noodkreet van de medici van het AZP is zeer somber. "Wij artsen en specialisten werkzaam in het AZP willen met alle ons ten dienste staande middelen proberen het niveau van de zorg op peil te houden. Door het hierboven geschetste toenemend gebrek aan middelen en medicamenten en defecte apparatuur etc., wordt deze taak en wens steeds meer bemoeilijkt en op zeer korte termijn waarschijnlijk onmogelijk", wordt gesteld.
Ook deze medici verwachten dat er onder de huidige omstandigheden binnenkort mensenlevens verloren zullen gaan als de gezondheidszorg niet de prioriteit krijgt die het verdient van de overheid en de beleidsmakers. De AZP-artsen publiceerden een acht pagina's tellende lijst van geneesmiddelen en medische verbruiksartikelen die niet in voorraad zijn of bijna op zijn. In de lijst zijn ook apparatuur en andere hulpmiddelen opgenomen die ontbreken of reeds lang zijn afgeschreven.