Niet alle partijleden blij met Nibte als presidentskandidaat PRO

Joan Nibte is tevens vicevoorzitter en politiek leider van de PRO. Foto: PRO
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

22 Mei 2020 00:01

Voor mij lezen

Het naar voren schuiven van politica Joan Nibte als presidentskandidaat van de Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO), is bij sommige leden van de partij niet in goede aarde gevallen. Antoon Karg van PRO zegt desgevraagd dat de partij alle vertrouwen heeft in Nibte als presidentskandidaat. Hij stelt dat zij over alles beschikt dat men in een president zoekt.

Karg zegt aan Suriname Herald dat beslissingen van het Advocatentuchtcollege geen invloed hebben op het besluit van de partij. Hij voert aan dat Nibte een zaak in hoger beroep heeft en verwacht dat deze in haar voordeel zal vallen. Karg geeft aan dat zij statutair gekozen is als presidentskandidaat.

Diverse klachten
Tegen de advocaat hebben verschillende personen een klacht ingediend bij de deken van de Surinaamse Orde van Advocaten, die deze heeft doorgeleid naar het Advocatentuchtcollege. In de zaak van de aanklager H. Dudhnath heeft het tuchtcollege op 21 oktober 2019 besloten dat Nibte geschorst wordt voor een periode van drie maanden. Echter is deze maatregel niet van toepassing als ze een bedrag van SRD 50.000 terugbetaalt aan de aanklager, binnen een week na de uitspraak.

Nibte heeft echter ervoor gekozen om deze zaak in hoger beroep aan te vechten. Het tuchtcollege vond de klacht van H. Dudhnath terecht, omdat zij voor de opheffing van een conservatoir derden beslag, een honorarium vroeg van SRD 60.000 en US$30.000. Dit terwijl Nibte de aanklager in het begin had voorgehouden dat haar honorarium SRD 5.000 was. Het tuchtcollege is van oordeel dat de door haar genoemde bedragen voor het honorarium onredelijk zijn.

In een andere zaak tegen Nibte heeft het tuchtcollege, op 21 oktober 2019, de maatregel van berisping opgelegd gekregen. Nibte heeft juridische bijstand verleend aan C. van Lierop. C. Van Lierop heeft alle vermogensbestanddelen die in eigendom toebehoorden aan haar echtgenoot, met wie zij buiten de gemeenschap van goederen is gehuwd, ondergebracht in een stichting. Van Lierop heeft aangegeven al verschillende bedragen te hebben betaald als honorarium en daarbij kwitanties overgelegd aan het tuchtcollege. Nibte was echter van oordeel dat C. van Lierop het honorarium niet heeft kunnen voldoen dat gesteld was op SRD 20.000. Een deel van het honorarium, SRD 10.000, is als koopsom verrekend middels het verkopen en overdragen van een van de percelen aan de “Stichting Ceejay”.

Afspraken
In deze zaak liet het tuchtcollege weten dat Nibte als advocaat moet zorgen dat bij het aanvaarden van een opdracht duidelijke afspraken gemaakt moeten worden over het verschuldigde honorarium. Het tuchtcollege is van oordeel dat Nibte op onduidelijke wijze heeft gecommuniceerd met C. van Lierop over de verschuldigde kosten. C. van Lierop zal de zaak verder moeten aanvechten middels een civiele vordering voor de teruggave van de betaalde bedragen en om haar perceel terug te krijgen, dat als honorarium voor SRD 10.000 door Nibte zou zijn verkocht.

In beide zaken van de advocaat heeft het tuchtcollege geconstateerd dat de advocaat geen schriftelijke afspraken heeft gemaakt met haar cliënten met betrekking tot het verschuldigde honorarium.

Om een reactie gevraagd heeft Nibte aangegeven, dat zij bezig is met campagnevoering in Coronie.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel