STREI! en de rol van Facebook in de politiek

Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

21 Mei 2020 10:15

Voor mij lezen

Veel mensen geven aan dat Facebook geen maat is voor politieke grootte. Vooral oudere mensen, die niet zo bekend zijn met het medium, ontkennen vaak de betekenis van moderne sociale communicatiemiddelen. Jean Luc van Charante publiceert jaarlijks onderzoek naar nieuwe media. Op 12 mei jongstleden heeft hij een lijst op Facebook geplaatst over de exposure van politieke partijen.

Op de bovenste plaatsen staan gevestigde partijen die in het parlement zitten en al veel langer actief zijn. Om de fanbase te vergroten moet de post gezien worden, en geliket, anders kom je niet in dit bestand. Facebook is een gratis platform, maar een pagina kan gesponsord worden. Een sponsor kan betalen (zoals bijvoorbeeld van vicepresident Ashwin Adhin), zodat die pagina automatisch verschijnt op de telefoon van velen, zonder dat die persoon actief wordt gevolgd. Sociale media zijn in Suriname nog een weinig onderzocht fenomeen. In andere landen is al gebleken welke rol deze media kunnen spelen tijdens verkiezingen. In deze coronatijd, waarin de campagne maar in beperkte mate lijfelijk gevoerd kan worden, zijn ze helemaal belangrijk.

STREI! heeft vanaf maart 2020 de groei van de kleinere partijen op Facebook bijgehouden. DA’91, DOE en PALU zijn oudere partijen, en dus al langer actief. STREI!, PRO en A2020 doen voor het eerst mee.

Deze cijfers zijn gebaseerd op het aantal likes (niet followers). Niet alle partijen zijn vanaf medio maart gevolgd.

Persoonlijke pagina’s kunnen ook belangrijk zijn. Het aantal volgers wordt als graadmeter gebruikt voor diens populariteit. Relatief onbekende mensen kunnen binnen korte tijd een grote invloed krijgen, en worden influencers genoemd. Bekend is dat zowel positieve als negatieve berichtgeving volgers trekt. Controversiële handelingen kunnen een partij of persoon schaden, maar ook mensen nieuwsgierig maken. Verkeerde uitingen worden op Facebook herroepen door live te gaan en de zaken uit te leggen. Woorden en plaatjes, of bepaalde meningsuitingen, worden zo in discussies genuanceerd.

Opmerkelijk is op plaats nummer 5 de partij STREI! In 2018 heeft de voorzitter haar eigen pagina met meer dan 20.000 volgers opgeheven, vanwege de verbinding met haar activistenperiode. Vanaf dat moment werd STREI! de paginanaam, typ het in en het rolt eruit. Ook krijg je de kandidaten in het zoekvenster, zoals: Sybrano Harris voor STREI!, omdat de partij als enige de assembleekandidaten een gerelateerde pagina heeft toegekend. Die kan zo automatisch meer aandacht genereren, omdat je snel naar de persoonlijke pagina wordt geleid.

Met 15.224 likes (op 14 mei gemeten) heeft STREI! als nieuwe partij veel likes. Uit wie bestaat de fanbase? Uit de reacties blijkt hoe mensen omgaan met politieke zaken. Als FB-beheerder kun je redelijkerwijs evalueren wat hun kleur is, tenzij er een fake account is aangemaakt. Je kunt je als man uitgeven, terwijl je een vrouw bent, of liegen over je leeftijd.

De beheerder van de pagina kan de statistieken bekijken die Facebook aanmaakt van diverse gegevens. Het aantal mensen dat een van je berichten minimaal één keer heeft zien, is gegroepeerd op leeftijd en geslacht. Verzamelde demografische gegevens zijn gebaseerd op wat gebruikers opgeven in hun Facebookprofiel. Voor STREI! geldt dat 53 procent uit vrouwen bestaat, en voor 47 procent uit mannen.

Vaak wordt gezegd dat vrouwen het elkaar niet gunnen. Dat blijkt dus niet uit deze cijfers, ze zijn een goede afspiegeling van de Surinaamse demografie. Heel veel vrouwen maken zich druk over hun toekomst, en zijn wel degelijk met politieke vraagstukken bezig.

STREI! heeft een jong gezicht, en oudere mensen laten zich meestal voorstaan op ervaring in de politiek. De leeftijdsafspiegeling op Faecbook is een bevestiging van de doelgroep die STREI! wilt bereiken. Zeventien procent is tussen de 18-24 jaar, en zijn de first time voters. De grootste groep volgers (40 procent) is tussen de 25 en de 34 jaar oud, en daarmee van dezelfde leeftijd als de meeste kandidaten van de partij. Hier zien we een verschil van vier procent tussen mannen en vrouwen. Tien procent van de volgers is tussen de 45 en 54 jaar, en drie procent ouder dan 55. Het zou mooi zijn als er statistieken zijn over de sociale lagen waaruit de volgers afkomstig zijn, en hun scholing. STREI! hoopt dat brede lagen van de bevolking middels dit medium worden bereikt. Helaas is dit niet te meten.

Op Facebook heb je twee categorieën: likes, dat betekent dat de pagina wordt gewaardeerd. Daarnaast zijn er followers, wel nieuwsgierig maar liken je niet. STREI! heeft een verrassend groot verschil tussen de twee categorieën. Waar het bij andere partijen op een verschil van maximaal 175 komt, heeft STREI! er bijna 700. Waar dit grote verschil vandaan komt, is niet duidelijk.

Maisha Neus, voorzitter van STREI!, heeft een uitgesproken mening over zaken in de samenleving, en uit die op zeer directe wijze. Opvallend is dat zij veel in discussie gaat met haar volgers. Zodra de meningen flink botsen, stoppen de meeste leiders met de discussie, maar zij gaat door. Dit wordt niet door iedereen gewaardeerd. Ook zijn er vele trolls (fake accounts) tussen de reageerders, dus wellicht kan gesteld worden dat de tegenstanders van STREI! zwaarder geschut inzetten om de pagina te bombarderen.

Uit de fanbase op Facebook blijkt in ieder geval wel dat veel kiezers graag willen weten wat STREI! te bieden heeft aan inhoud, en waar deze jonge mensen voor staan. Ook op dit sociale medium wordt transparantie gewaardeerd.

#STREI!

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel