Het Klanten Center van COVID-19-Noodfonds aan de Gongrijpstraat kan de drukte niet aan. Sinds het fonds operationeel is hebben dagelijks honderden personen zich aangemeld voor registratie om in aanmerking te komen voor de noodhulp, die de regering aan kwetsbare groepen geeft. De noodhulp is als gevolg van de COVID-19-crisis die ook Suriname treft. Door deze drukte en de krappe accommodatie worden de COVID-19-maatregelen niet in acht genomen.
Angela Salmo, directeur van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo), gaf gisteren tijdens de COVID-19-persconferentie te kennen dat het ministerie op zoek is gegaan naar een andere plek waar zij veel meer personen kan opvangen. Personen die zich al hebben aangemeld willen geen genoegen nemen met de mededeling om een andere dag te komen, omdat ze al offers hebben gebracht om op de plek aan te komen.
Het ministerie hoopt uiterlijk morgen de nieuwe plek bekend te maken. De registratie is vorige week donderdag begonnen. Toen heeft maar een kleine groep personen zich aangemeld. Nadat is bekendgemaakt dat er maar driehonderd personen dagelijks geholpen zullen worden, zijn personen al vanaf drie uur in de ochtend gaan bivakkeren. Het COVID-19-Noodfonds is vanaf maandag 18 mei operationeel. Er is toen ook gestart met de registratie van personen, die door de COVID-19-crisis zonder inkomen zijn komen te zitten. Voor financiële steun hebben honderden personen zich al aangemeld bij het Noodfonds.
Naast de werknemers en kleine ondernemers, komen personen die huishuur, een studielening of auto aflossingen moeten doen hiervoor in aanmerking. Salmo liet duidelijk weten dat personen niet automatisch in aanmerking komen voor de ondersteuning, omdat er eerst een screening plaatsvindt. Bovendien moeten de nodige bewijzen worden overlegd. De uitbetaling geschiedt pas als na screening van de stukken blijkt, dat de persoon inderdaad behoeftig is.