De Nieuwe Wind steunt Abop in Marowijne

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

18 Mei 2020 10:06

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Nu De Nieuwe Wind (DNW) definitief niet mag meedoen aan de verkiezingen in Marowijne heeft politiek leider John Samuel zijn achterban opgeroepen te stemmen op de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (Abop). DNW doet wel mee in Paramaribo en Wanica.

De rechter heeft vrijdag besloten dat de partij van Samuel definitief niet mag meedoen in Marowijne. Het hoofdstembureau had de kandidatenlijst ongeldig verklaard "omdat er schoonheidsfoutjes waren die we moesten corrigeren; maar door de afstand tussen Paramaribo en Albina zou dat niet lukken vóór de aangegeven tijd", legde de politiek leider zaterdag uit op een persconferentie.

Het verzoek om na de correcties toch toegelaten te worden, is eerst - in hoger beroep - afgewezen door president Bouterse. De partij probeerde het toen met een kort geding, maar ook daar verloor ze. "Ik leg me neer bij dit besluit. Ik wens dit niemand toe want het is niet gemakkelijk voor een voorzitter om mee te maken. Maar we voelen ons sterk en wat niet doodmaakt, maakt jou sterker."

Samuel vindt dat Freddy Daniël, die als districtscommissaris van Marowijne Noordoost voorzitter is van het plaatselijke hoofdstembureau, "niet neutraal" is geweest. "Je zag de boycot duidelijk", zegt hij over de "strakke houding" van Daniël. "Ze kunnen mij misschien tegenhouden, maar het volk dat achter mij staat niet."

Tegenover de Ware Tijd weerspreekt Daniël de beschuldigingen. "Ik heb gehandeld zoals de wet voorschrijft." Volgens hem moet Samuel de hand in eigen boezem steken. "Hij moet eerlijk aangeven dat hij niet op het afgesproken tijdstip is gekomen, waardoor hij minder ruimte heeft gehad om te doen wat hij moest doen."

Samuel meent dat NDP in hem een grote dreiging ziet vandaar dat ze er alles heeft gedaan om zijn partij tegen te werken. "Ik was degene die bij de afgelopen verkiezingen ervoor heeft gezorgd dat de zetel van Marowijne gegarandeerd was voor de NDP. Na mi ben de a motor. NDP sabi san a lasi ini Marowijne."

Samuel heeft na beraad met zijn bestuur besloten om Abop te ondersteunen omdat deze volgens hem duidelijk is gegroeid. Hij gelooft ook dat die partij een betere beurt zal maken indien ze regeermacht krijgt. "Iedereen maakt fouten, maar we hebben besloten Abop een kans te geven zodat ze kan herstellen wanneer ze weer aan de macht is."

Tijdens de 'online massameeting' van Abop heeft Samuel zijn ondersteuning aan Ronnie Brunswijk zaterdagavond publiekelijk bekendgemaakt. Met een stevige brasa beklonken de twee voorzitters hun samenwerking. Samuel: "Dit is slechts een kennismaking. In de komende dagen zal u meer horen."

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel