Hooghart: “Directeur MI-Glis vreest voor transparantie”

Ronald Hooghart. Foto: Suriname Herald
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

18 Mei 2020 08:05

Voor mij lezen

De directeur van het Management Instituut voor Grondregistratie en Land Informatiesysteem (MI-Glis), Silvano Tjong-Ahin, is bang voor transparantie van zijn beleid bij het instituut. Er is een aantal zaken die zich voordoet bij het instituut en de directie vreest dat deze zaken aan het licht zullen komen. Dat is de reden waarom de directie de bond niet wil accepteren, merken enkele leden van de bond op. Zij waren ook aanwezig bij de ontmoeting van bondsvoorzitter Ronald Hooghart, vrijdag, met de pers.

Volgens de leden zijn er geen doorgroeimogelijkheden binnen het instituut en is er sprake van salarisongelijkheid. Verder worden de jaarverslagen, waar er al jaren naar wordt gevraagd, niet gepresenteerd. Personeelsleden vragen zich verder af waarom zij geen inzage mogen hebben in het financieel beleid om te zien als alles in kannen en kruiken is. Wat hun ook stoort is dat vier personeelsleden thuis zijn gezet, omdat ze de bond ondersteunen. De directie had ontslagvergunning aangevraagd bij het ministerie van Arbeid, maar die is niet goedgekeurd.

Silvano Tjong-Ahin. Foto: Suriname Herald

Bondsvoorzitter Hooghart kan zich niet terugvinden in het schrijven van de directie van het MI-Glis als reactie op de brief van de bond om wederom ontvangen te worden door de directie. De directie heeft aangegeven, dat zij de bond zal erkennen als de wettelijke procedure is ingezet. Echter blijft de directie erbij, dat de vereniging niet als zedelijk lichaam wordt erkend en ook niet ontvangen zal worden vanwege de COVID-19-maatregelen. Deze mededeling is echter niet in goede aarde gevallen bij Hooghart.

De bondsvoorzitter benadrukt dat er geen goede verhouding is tussen de werkgever en werknemer. “Het lukt niet, terwijl hij mijn persoonlijke vriend is. De directeur waant zich God en wil alles zelf bepalen. Vandaar dat de mensen ertoe zijn overgegaan, uitgaande van de wetgeving om een bond op te richten. Het staat in de Grondwet dat arbeiders zich mogen verenigen in een vakorganisatie”, vindt Hooghart.

Toen er geen statuten waren kon er daarom geen bond komen, maar nu is dat gedeelte in orde. Hooghart vraagt zich af wat de directie nog meer wil. Het personeel wil als collectief verder gaan. “We hebben tegen een aantal zaken aangekeken. De directeur heeft de mensen willen ontslaan, lonen ingehouden en dit is geen houding van een directeur. Het personeel heeft ook zijn zorgen. Het scheelt de directeur weinig wat er met het personeel verder gebeurt.”

“Tjong-Ahin probeert sommige personeelsleden om te kopen en dat is vernietigen van de geest van de mens middels een misdadige indoctrinatie. Er zijn zoveel rancuneuze handelingen binnen het instituut. Ook moet er gecommuniceerd worden, want het personeel kan niet onder deze situatie werken. Wij willen komen tot een gesprek met de directeur.” Bovendien zijn de COVID-19-maatregelen versoepeld en mogen maximaal vijftig personen bij elkaar komen.

Binnen het instituut is er nooit een circulaire gekomen dat er een waarnemer is. “De directeur is met verlof en nu ontvangen wij wel een brief van een waarnemer”, zegt Hooghart. De bondsvoorzitter meldt verder dat de gang naar de Bemiddelingsraad de volgende stap is.

Simone Awanna

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel