CBB-directeur Menso: “OKB-voorzitter niet duidelijk over vervuiling kiezersbestand”

Dennis Menso. Foto: NII
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

18 Mei 2020 06:03

Voor mij lezen

De directeur van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB), Dennis Menso, zegt in gesprek met Suriname Herald dat de voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), Jennifer van Dijk-Silos, niet duidelijk is over de vervuiling van het kiezersbestand. Volgens hem is het niet de schuld van het CBB, maar van de mensen zelf. Verhuizingen worden niet doorgegeven, waardoor de adressen in het systeem blijven staan. Dit is volgens Menso de reden waarom de oproepingskaarten naar die adressen zijn gestuurd.

Op de gevallen waarbij oproepingskaarten die naar de adressen zijn gestuurd waar de eigenaar nooit is verhuisd en ook nooit een andere eigenaar heeft gekend, gaf de directeur geen antwoord op. In enkele van de gevallen die door het OKB zijn opgestuurd gaat het om personen, die hebben geweigerd om de oproepingskaarten in ontvangst te nemen vanwege hun geloof.

“De OKB-voorzitter is niet duidelijk in hetgeen ze heeft aangegeven. Ze moet precies aangeven wat ze met vervuiling van het kiezersbestand bedoelt. Mevrouw OKB wil op haar manier invulling geven aan het kiezersbestand, dan laat ze ook opsturen wat ze bedoelt. Als het CBB zaken opmerkt in de praktijk, gaan we naar de mensen toe”, merkt Menso op.

Verder voert de CBB-directeur aan dat dit probleem zich niet alleen bij deze verkiezingen heeft voorgedaan, maar ook bij de voorgaande. Het CBB bezorgt kaarten op het laatst bekende adres en als de persoon niet te vinden is, kan zo’n oproepingskaart niet bezorgd worden. Dat is de reden waarom het CBB met zoveel onbezorgde oproepingskaarten nu zit.

In de periode van het bezorgen van de oproepingskaarten zijn de colporteurs geconfronteerd met een aantal zaken zoals de oproepingskaarten van overledenen die bezorgd moesten worden, veel onbekende personen op de woonadressen en een aantal verhuizingen van personen naar het buitenland. Een ander probleem waarmee de colporteurs te maken kregen is dat de straten onder water waren gelopen en ook modderig waren.

Simone Awanna

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel