Voorkant Codjo, Mentor en Present Pren ondergaat make-over

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

18 Mei 2020 02:02

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De Codjo, Mentor en Present Pren aan de Heiligenweg heeft een rijke geschiedenis. United Tour Guides Suriname (UTGS) zal in samenwerking met de creatievelingen van Grizzly True Colors de verhalen middels muurschilderingen tot leven brengen.

De plek staat vooral bekend om de drie slaven die op 26 januari 1833 levend werden verbrand en waar de Feydrasi fu Afrikan Srananman jaarlijks de herdenking doet. Maar de omgeving kent meer verhalen. Zo reed er rond de beginjaren 1900 een trein aan de Heiligenweg, die vanaf het Vaillantsplein helemaal naar het Lawagebied ging.

De huidige Centrale Markt aan de Waterkant was eerst aan de Heiligenweg ondergebracht en stond bekend als de 'Djogo Prisiri'. Op de hoek van de Waterkant en de Heiligenweg was er een huis waarin twee piano's van de bekende Surinaamse componist Johan Helstone waren ondergebracht.

Voor het plaatsen van de muurschilderingen is het oude transformatorhuisje van de Energiebedrijven Suriname uitgekozen. Het gebouw is door de jaren heen door wildplassers als een soort openbaar toilet gebruikt en wordt daarom vermeden door voetgangers vanwege de doordringende urinegeur.

"We hebben deze plek gekozen vanwege de vele verhalen, maar ook omdat de plek ondergewaardeerd wordt", zegt UTGS-voorzitter Yves Tjon Sack Kie. Hij wijst naar de tweede Codjo, Mentor en Present-gedenkplaat die in oktober 2018 werd onthuld en die wildplassers er niet van heeft kunnen weerhouden om tegen het gebouw te urineren.

Om het wildplassen op de historische plek tegen te gaan zal middels schilderijen op alle vier muren een interessant verhaal over Suriname en de geschiedenis van de plek verteld worden. Zo zullen er twee inheemsen, een samburazanger en een kunstenaar, erop worden geschilderd met muzieknoten die verwijzen naar het verhaal van Johan Helstone.

Aan de andere kant zullen Codjo, Mentor en Present staan met natuurelementen en ook de trein die naar de goudvelden vertrok. "Door middel van de muurschilderingen willen we de verhalen over deze plek visualiseren en ook bewustwording creëren. Tegelijkertijd hopen we dat men de plek schoonhoudt en er meer respect voor toont", zegt Tjon Sack Kie.

De muurschilderingen vallen onder het project 'Paramaribo Live Museum', dat onderdeel is van het pilotprogramma 'Innovation in Firms in Suriname' (IFS), dat door het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme is geïnitieerd en wordt gefinancierd door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB).

Voor dit pilotprogramma zijn negen bedrijven, waaronder de UTGS, in aanmerking gekomen. Binnen het project valt onder meer het herinstalleren van het Tourist Infocentrum, de aankoop van golfcars voor tours in de binnenstad en de aankoop en het plaatsen van vuilnistonnen.

In eerste instantie had de UTGS het plaatsen van openbare toiletten ook in zijn project meegenomen, maar vanwege het beperkte budget is hiervan afgezien. Als alternatief voor de wildplassers aan de Heiligenweg wil de voorzitter het openbare toilet op het Revoplein beter laten functioneren. "We gaan wegwijzers plaatsen zodat de mensen weten waar ze terechtkunnen om hun behoefte te doen", zegt Tjon Sack Kie.

Voor kunstenaar Fabian de Randamie en zijn team Grizzly True Colors is het een enorme uitdaging om de schilderingen zo mooi te maken dat men ervan afziet er tegenaan te plassen. "Ik ben een man en ik werk ook vaak over straat waar er geen openbare toiletten aanwezig zijn. Als de nood hoog is en ik kan niet anders, zoek ik wel een plek op als een bosschage of open veld om te plassen, maar nooit tegen de muur van een gebouw. Dat is heel smerig", zegt de kunstenaar.

Het transformatorhuisje dat in opdracht van de districtscommissaris Paramaribo Noordoost, Mike Nerkust, werd schoongemaakt en gewassen, werd dezelfde dag nog vervuild door wildplassers. De kunstenaar heeft samen met zijn team de schilderijen op cementplaten gemaakt en die vastgemaakt. Hij had liever dat er rondom het gebouw werd geschilderd. Dat lukt niet, omdat de metalen deuren aan de onderkant helemaal zijn vernietigd door de urine. Als de platen vast zijn gemaakt, worden de muren verder geschilderd. Het plan is om de vloer in 3D te beschilderen.

Voor de UTGS is de muurschildering van het transformatorhuisje op de Codjo, Mentor en Present Pren de tweede. De eerste muurschildering werd in december vorig jaar opgeleverd bij Waka Pasi. Verwacht wordt dat die van het transformatorhuisje midden juni wordt opgeleverd. Daarna volgt de Jodenbreestraat tot aan de Keizerstraat.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel