OKB-vertegenwoordigers afwezig op eerste dag druk stembiljetten

Jennifer van Dijk-Silos
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

18 Mei 2020 00:03

Voor mij lezen

Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) wist niet dat het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) vorige week al was begonnen met het drukken van de stembiljetten. “Een vogeltje had het me ingefluisterd en toen ben gaan zoeken waar er wordt gedrukt en wie het doet”, zegt OKB- voorzitter Jennifer van Dijk-Silos in gesprek met Suriname Herald. Ze heeft die informatie zelf moeten afpersen van Biza. Ze vindt dit absoluut geen stijl om aan informatie te komen.

Vertegenwoordigers van het OKB waren hierdoor niet aanwezig op de eerste dag toen er stembiljetten werden gedrukt. Ruim anderhalve dag was er geen toezicht vanuit het OKB bij het drukken van de stembiljetten.

Dat er drukfouten zijn gemaakt bij de stembiljetten is voornamelijk de schuld van Biza, is Van Dijk-Silos van oordeel. Ze verduidelijk dat het specifiek gaat om de eerste fouten. “Hoe kan je een symbool van ‘demo’ plaatsen bij een politieke partij?”, vraagt zij zich af. Dat heeft de politieke partij SDU niet gedaan merkt ze op, want die heeft haar partijlogo, hard copy, ingediend.

Het gaat om ongeveer 200.000 stembiljetten uit de kiesdistricten Paramaribo, Wanica en Marowijne die fout zijn gedrukt. De vernietiging van de foutieve stembiljetten heeft plaatsgevonden onder toezicht van het OKB en het Korps Politie Suriname. “Het moeten vernietigen van 200.000 gedrukte stembiljetten heeft mij persoonlijk wel pijn gedaan”, zegt Van Dijk-Silos. Het OKB is zeker wel aanwezig wanneer er weer gedrukt wordt, verzekert Van Dijk-Silos.

Biza heeft eerder in een persbericht aangegeven dat op verzoek van politieke organisaties besloten is om de stembiljetten voor De Nationale Assemblee en de ressortraden van de kiesdistricten Paramaribo, Wanica, Marowijne en Sipaliwini te corrigeren. Op de stembiljetten in Paramaribo, Wanica en Sipaliwini komt de politieke partij SDU niet voor met het partijlogo. Dit, omdat zij geen digitaal logo had aangeleverd en daarom met een demologo voorkwam op de biljetten. Met het opsturen van het juiste logo op vrijdag 15 mei, is dit gecorrigeerd.

Het ministerie gaf verder aan dat er ook een andere correcties gedaan moest worden te weten het dubbel voorkomen van een DNA-kandidaat van de HVB. Dit kon worden rechtgetrokken, voordat de stembiljetten werden gedrukt. De laatste correctie was de vervanging van de foto van een kandidaat van de NPS in het district Marowijne. De partij had voor een mannelijke DNA-kandidaat een foto van een vrouw aangeleverd. Bij de controle was dit kennelijk niet opgemerkt door hen, omdat zij de finale lijst voor akkoord hadden geparafeerd.

De politieke partij SDU betreurt het dat de organisatie van de verkiezingen de schuld bij de drukfouten op het stembiljet probeert te schuiven in de schoenen van SDU. De partij is van oordeel dat de organisator van de stembusgang eigenlijk zichzelf een brevet van ongeschiktheid geeft. “Hoe is het mogelijk dat een partij toestemming krijgt voor deelname, zonder te voldoen aan de voorwaarden die het Centraal Hoofdstembureau (CHS) daarvoor heeft gesteld?”, vraagt de SDU zich af.

De SDU benadrukt dat haar stukken tijdens indiening voldeden aan de vereisten. In dat kader heeft men nooit bekendgemaakt dat partijen een digitaal logo moesten aanleveren, zoals het ministerie meldt in het persbericht.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel