Levensmiddelen en AOV-verhoging net vóór verkiezingen

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

17 Mei 2020 20:02

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Op 25 mei gaat Suriname naar de stembus. Politieke partijen gooien alles in de strijd om stemmen binnen te halen. Er worden door het hele land vlaggen van verschillende partijen geplaatst. Echter, vlaggen vullen de magen niet, voedselpakketten wel. Hebben deze pakketten invloed op het stemgedrag van burgers?

Ruth

"Ik was eerst sceptisch, maar nu weet ik helemaal niet op wie ik moet stemmen. Als ik duizend Surinaamse dollar krijg als AOV-uitkering kan ik daar meer mee doen en zelfs anderen helpen", vertelt Ruth. Ze beaamt dat er een tijdje geen pakketten zijn verstrekt. "Dat klopt, maar we hebben in verband met Moederdag wel gratis pakketten gekregen van de NDP'ers."

Shanti's moeder

Ook de moeder van Shanti was vrolijk toen ze hoorde dat zij voor zes maanden een toeslag van SRD 525 zal ontvangen op haar Algemene Oudedagsvoorziening (AOV). Wat gaat haar moeder met het extra geld doen? "Ze gaat inkopen doen voor het huis."

Door de enorme prijsstijgingen kan haar moeder zich nu alleen het noodzakelijke permitteren, zegt Shanti. "Ze kan niet wachten om haar geld te halen." Haar moeder wil wel op de NDP stemmen als ze de toeslag blijft behouden na de verkiezingen.

Hemchand

In de samenleving leeft het idee dat vissers veel geld verdienen. "Dat is wat men denkt, maar alles is duurder geworden. Ik zal niet in de rij staan voor een voedselpakket, maar als ik één krijg, ben ik zeker blij", zegt Hemchand, visser van beroep. "Men denkt dat je veel verdient als visser, maar de goederen die je moet kopen om een paar dagen op zee te kunnen blijven, zijn nu drie keer zo duur."

"En wat doe je als je pech hebt op zee? Er is momenteel ook schaarste aan vis, dus maken we niet altijd winst." Hemchand doet nu minder inkopen dan voorheen en komt nog niet in aanmerking voor een AOV. Stemmen zit er voor Hemchand niet in. "Het maakt niet uit wie er aan de macht komt, ik moet hard blijven werken."

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel