COLUMN: Stem massaal

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

14 Mei 2020 14:00

Voor mij lezen

Je merkt duidelijk dat de verkiezingsstrijd zijn hoogtepunt nadert. Kiezers krijgen massaal stemadvies verpakt in allerlei boodschappen, statistieken over besteding of in feite verkwisting van staatsfinanciën en de zittende partij blijkt wederom traditioneel bezig met geld te strooien.

Abop-voorman Ronnie Brunswijk levert ook zijn bijdrage aan de discussie. Hij gaat Haïtianen met stokken bewerken als zij op verkiezingsdag hun gezicht laten zien in Moengotapoe en Adjoemakondre. Ook al ben je de zelfbenoemde koning van Marowijne, aanzetten tot mishandeling en discriminatie is niet alleen verwerpelijk maar ook strafbaar. Het geeft ook aan hoe krampachtig politici als Brunswijk propaganda voeren.

De schade aangericht door een populist als hij valt nog te overzien. Maar, stel dat sympathisanten massaal overgaan tot uitvoering. Behalve dat de persoonlijke schade niet te overzien is, daalt het vertrouwen in de politiek en politici naar het nulpunt. Dan luister je als toeschouwer met een ander oor naar fraude met stemkaarten en vraag jij je af wat een politieke partij met ID-kaarten van derden duidelijk wil maken. ID-kaarten zijn persoonsgebonden. In handen van derden is sprake van fraude, zeker met verkiezingen over enkele dagen.

De staatskas vertoont een negatief saldo. Desondanks heeft de falende regering de dekati met cadeautjes te strooien. Het interesseert deze suikeroom niet de door hem veroorzaakte malaise verder uit te venten. AKB gaat naar SRD 1.000, AOV wordt minimaal verdubbeld, gepensioneerden krijgen SRD 500 extra, mensen met een beperking krijgen ruim het drievoudige en zwakke huishoudens 700 procentverhoging.

Maar de meest bizarre omkoping is de werkloze Srananman vertroetelen met SRD 1.500 per maand. Dan wil ik het niet eens hebben over het nieuwe productiefonds van SRD 300 miljoen als inzet tegen verdere importbeperkende maatregelen. Al deze noodmaatregelen komen voort uit het slechtste beleid ooit gevoerd sinds onze onafhankelijkheid en het meest vernederende sinds tien jaar.

Geen van deze maatregelen dragen bij aan versterking van de economie maar wel aan de onvermijdelijke devaluatie van de SRD. En dit allemaal om zichzelf nog vijf jaar te kunnen fêteren. Ik ben gek op cijfermatige vergelijkingen. Je hebt iets om aan te refereren. Maar op het moment dat je praat over honderden miljoenen en miljarden dan gaat het tollen voor de gewone burger. Voor gewone burgers met SRD 1.000 of 2.000 in de maand, is het al moeilijk goochelen.

DNA-lid Krishna Mathoera van de VHP heeft er een mooie oplossing voor bedacht. Alleen met de rente over de schuld van ruim drie miljard US dollar, zo heeft zij uitgerekend, zou Suriname zich kunnen versterken met bijvoorbeeld een nieuwe stad als Lelydorp. Ik zeg: Lelydorp heeft de potentie voor een middelgrote stad. Steek daar de investeringen in. Mathoera wil het geld ook in andere vergelijkbare projecten investeren: ruim 65.000 betaalbare woningen van 50.000 US dollar of 43 Bosjebruggen. Het trieste aan deze cijfers is dat wij die bedragen in fictieve investeringen sowieso kwijt zijn. Hoe dat verlies te compenseren bij een VHP-verkiezingsoverwinning is niet uitgekristalliseerd.

De weg naar 25 mei wordt korter en het onaangename gevoel van fraude neemt dagelijks toe. De grootste veroorzaker in deze is het CBB. Grootste fraudegevoelige uitwas is dat er op één adres meerdere mensen blijken te zijn ingeschreven dan er wonen. Het CBB heeft ook nog 23.000 niet afgehaalde ID-kaarten. Hoe is dat zo gekomen? CBB wast zijn handen in onschuld door de verantwoordelijkheid bij de houders te leggen. Het CBB stuurde ze een SMS-bericht. Beste CBB, we wonen niet in onze telefoon en het gemak waarmee nummers van eigenaar wisselen, is als het dagelijks verwisselen van schoon ondergoed. Het CBB moet dat als geen ander weten.

Het NII (spreekbuis van de regering) doet er laconiek over. Burgers kunnen ook met een rijbewijs of paspoort stemmen. Dit is een nonchalance om van te huilen. Wie heeft een rijbewijs, wie heeft een paspoort? In plaats van burgers vanaf hun vijftiende jaar verplicht - op straffe van een boete - hun minimale bewijs van herkenning te verschaffen, worden de schouders nu opgehaald. Ach, wat maakt het uit, als ik niet stem doet mijn imaginaire ik dat wel massaal voor me.

taknangami@live.nl

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel