NDP-fractie stuurt Amnestiewet naar Constitutioneel Hof

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

14 Mei 2020 10:10

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De NDP-fractie heeft de in april 2015 gewijzigde Amnestiewet voor toetsing aan het Constitutioneel Hof voorgelegd. Het verzoekschrift en de onderliggende documenten zijn woensdag door fractieleider Amzad Abdoel en fractielid Ruchsana Ilahibaks aangeboden aan het hof.

"Er zijn een aantal overwegingen geponeerd op basis waarvan een concrete rechtsvraag is gesteld die moet beantwoorden of de bovengenoemde wet is strijd is met de Grondwet van Suriname en/of met enige volkenrechtelijke overeenkomst", zegt Abdoel tegen de Ware Tijd.

De fractieleider zegt te hebben geconstateerd dat de rechterlijke macht vaker bevoegdheden van het Constitutioneel Hof naar zich heeft toegetrokken en grondwettelijke rechten die aan het Constitutioneel Hof zijn toebedeeld heeft uitgeoefend. Ook is het recht van De Nationale Assemblee om amnestie te verlenen ter zijde gelegd, aldus de politicus.

Hij wijst op de opschorting van de rechtskracht van de wet Valutaverkeer en Transactiekantoren vorige week door de kortgedingrechter. Bij die handeling kreeg Abdoel het gevoel dat de rechterlijke macht "weer op de stoel probeerde te zitten van De Nationale Assemblee".

Op vragen van de Ware Tijd waarom niet de recentere en actuelere 'valutawet' aan het Constitutioneel Hof is voorgelegd, antwoordt Abdoel dat zulks nog wordt bestudeerd. "Ik wil aangeven dat er een vonnis is geveld waarin de rechter zelf aangeeft dat de wet gestuurd moet worden naar het Constitutioneel Hof. Wij zijn even aan het uitzoeken wie het naar Constitutioneel Hof moet sturen. Indien DNA-leden dat moeten doen dan maken wij er ook werk van", verzekert de fractieleider.

In reactie op het verzoek van de NDP-assembleeleden stelt mensenrechtenactivist Sunil Oemrawsingh dat de Grondwet de mogelijkheid geeft aan de krijgsraad om de Amnestiewet buiten beschouwing te laten. De rechterlijke macht kan onder bepaalde omstandigheden een wet buiten toepassing laten in een concreet aan hem voorgelegd geval, zegt Oemrawsingh.

"En precies daarvan heeft de krijgsraad gebruikgemaakt bij het buiten toepassing laten van de Amnestiewet. Dus de uitspraak van Abdoel dat hij weer het gevoel kreeg dat de rechterlijke macht op de stoel probeerde te zitten van De Nationale Assemblee en van Constitutioneel Hof slaat totaal op niets. Wij werken niet met gevoelens in een rechtsstaat", stelt de voorzitter van stichting 8 December 1982.

Hij kwalificeert de uitspraak van de NDP-fractieleider als "politieke prietpraat". Volgens Oemrawsingh kan een uitspraak van het Constitutioneel Hof geen enkel rechtsgevolg hebben voor het Decembermoordenproces, aangezien het Constitutioneel Hof geen rechterlijke instantie is.

"Dus als het Constitutioneel Hof de Amnestiewet - in algemene zin - verbindend verklaart, staat dat niet in de weg dat de krijgsraad het in een concreet geval alsnog buiten toepassing laat. Aan de andere kant is het zo dat als het Constitutioneel Hof de wet onverbindend verklaart, dat hoogstens een morele steun is in de rug van de krijgsraad."

De mensenrechtenactivist vraagt zich af waarom het steeds de NDP is die zich weerbarstig opstelt tegen de rechterlijke macht als de uitkomst in een bepaalde rechtszaak haar niet zint. Het verzoek voor toetsing van de Amnestiewet is ingediend door Abdoel, Ilahibaks, Rosellie Cotino, Oesman Wangsabesari, Jennifer Vreedzaam, Grace Watamaleo en Daniëlla Sumter.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel