Covid-19-compensatie Sozavo mogelijk komende week

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

14 Mei 2020 05:50

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Er zijn vier groepen geïdentificeerd die vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) ondersteuning zullen krijgen in verband met de coronacrisis. Het gaat om burgers die kinderbijslag en AOV ontvangen, mensen met een beperking en zwakke huishoudens.

"We hopen de komende week in operatie te gaan. Niets is permanent, maar het is covid-steun", zei minister André Misiekaba woensdag op een persconferentie. Elk huishouden dat kinderbijslag van de overheid of de particuliere sector krijgt, komt in aanmerking voor SRD 1.000. Voor de 10.251 mensen met een beperking die maandelijks SRD 325 ontvangen gaat het bedrag naar SRD 1.000. Deze voorzieningen zullen voor zes maanden gelden en worden elke maand geëvalueerd.

Voor de 64.568 AOV'ers wordt het bedrag van SRD 525 per maand verdubbeld en voor de 128 zwakke huishoudens in de kustvlakte en 5.068 in het binnenland wordt het maandbedrag van tussen SRD 33 en SRD 40 opgetrokken naar SRD 250. Dit bedrag zal blijvend zijn, omdat het oude bedrag aan de lage kant is. Personen die hun werk kwijt zijn geraakt en dat kunnen aantonen, komen in aanmerking voor SRD 1.500.

Tot deze groep worden ook de leidsters van de particuliere crèches gerekend. Sozavo zal met het bestand werken van de crèches die bij haar staan geregistreerd. Misiekaba zegt dat vierhonderd tot vijfhonderd leidsters van particuliere crèches zich hebben aangemeld. De bewindsman hoopt dat deze groep al deze week kan worden gecompenseerd, omdat haar gegevens bekend zijn. De geregistreerde crèchehouders die verliezen hebben geleden, zullen als bedrijf worden afgehandeld door het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme.

Er zal een kantoor worden geopend aan de Gongrijpstraat waar personen die wensen te worden gecompenseerd zich kunnen registreren. De registratie voor personen die door Covid-19 werkloos zijn geworden zal in samenwerking met het ministerie van Arbeid geschieden. De informele sectoren zijn een uitdaging, erkende Misiekaba.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel