Telefoonhackers slaan toe in Suriname

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

14 Mei 2020 02:20

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Diverse personen in Suriname zijn in korte tijd het slachtoffer geworden van hackers. Hun mobiele telefoonnummers kwamen in handen van de ‘krakers’, die daarmee toegang kregen tot onlineaccounts van deze mensen. “Eerst beginnen ze met een Facebook message waarbij ze het slachtoffer bedreigen”, zegt Mario Castillion, die ten prooi viel van de hackers.

Hij ontving via Facebook een bericht waarin hij werd beschuldigd te hebben ingebroken in een beveiligingscamera en dat er aangifte tegen hem zou worden gedaan. "Natuurlijk schrik je ervan." Castillion werd ook via een 84-nummer op WhatsApp bedreigd. Later bleek dat ook andere personen via hetzelfde nummer berichten kregen op WhatsApp.

Curtis Hofwijks, politiek leider van PRO, is één van de slachtoffers. Zonder zijn medeweten werden er met zijn telefoonnummer telefonische oproepen gedaan via WhatsApp en appberichten verstuurd naar anderen. "Wat ik eng vind is dat iemand jou kan bellen of appen en zich voordoen als mij."

Hofwijks vindt het vooral lastig dat zijn privacy hiermee steeds minder wordt. Hij heeft contact opgenomen met Telesur, de provider waar hij is aangesloten, maar kreeg te horen dat die niets voor hem kan betekenen. Hij zou voor een oplossing contact moeten opnemen met WhatsApp. Hofwijks neemt geen genoegen daarmee. "Ik vind het te gemakkelijk dat Telesur zich hiervan wil verschonen door te zeggen dat ze niets kunnen doen."

Jennis Asraf, manager Corporate Communications bij Telesur, door de Ware Tijd om een reactie gevraagd verduidelijkt dat dit 'fenomeen' "niets" te maken heeft met Telesur. "Dit zijn aanvallen die internationaal al jaren plaatsvinden. Mensen moeten hun eigen accounts beschermen. Het is geen aangelegenheid van Telesur."

Ze vertelt dat de telecomprovider zelf geen ongebruikelijke meldingen heeft gezien op haar netwerk. Asraf legt uit dat Telesur slechts zorgt voor de internetverbinding en geen websites maakt. Bedrijven (of onlinebeheerders) die klanten hebben op hun systeem zijn zelf verantwoordelijk voor de beveiliging en daarmee bescherming van de gebruikers. "Het is tussen de klant en het bedrijf."

Hofwijks vindt dat de provider "tenminste" onderzoek zou moeten doen, des te meer daar het naar zijn constatering merendeels Telesur-nummers zijn die worden gehacked. Hij overweegt om aangifte te doen bij de politie en schriftelijk zijn beklag te doen bij het telecombedrijf.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel