Santokhi: “Inhoudelijk rammelt de Valutawet aan alle kanten”

Chan Santokhi heeft internationale organisaties opgeroepen om waakzaam te zijn bij de komende verkiezingen. Foto: Suriname Herald
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

13 Mei 2020 06:07

Voor mij lezen

“Procedureel is de Wet controle valutaverkeer en transactiekantoren helemaal verkeerd en inhoudelijk rammelt deze wet ook aan alle kanten”, zegt Chan Santokhi, voorzitter van de VHP. Enkele parlementariërs hadden een kortgeding aangespannen tegen de omstreden wet en de kortgedingrechter heeft toen de werking hiervan opgeschort, wat betekent dat die wet niet toegepast mag worden.

Santokhi legt uit dat de parlementariërs in de zaak de procedure van hoe de wet tot stand is gekomen hebben aangevochten. De DNA-leden zijn geconvoceerd voor de “Wet toezicht geldtransactiekantoren” en gaande de behandeling van de wet is er plotseling een nieuwe “Wet controle valutaverkeer en transactiekantoren” van gemaakt.

De wet die is goedgekeurd is niet de nieuwe “Wet controle valutaverkeer en transactiekantoren” geweest, maar de eerste wet te weten “Wet toezicht geldtransactiekantoren.” De nieuwe wet is echter wel gepubliceerd en de president is volgens Santokhi in strijd geweest door de wet te laten publiceren en die wetskracht te geven.

De VHP-voorzitter geeft verder aan dat parlementariërs daarom de rechter middels een kortgeding geadieerd hebben om te kijken naar de procedure en gevraagd als deze procedure niet in strijd is met de wet voor het parlement. Hij benadrukt dat de omstreden Valutawet niet in werking kan treden, omdat die wet niet is goedgekeurd maar een andere wet.

De inhoudelijke kant van de wet hebben de parlementariërs niet aangevochten. Santokhi zegt dat deze wet de samenleving regelrecht in een crisis stort, met name binnen de bancaire-, ondernemers- en financiële sector. Alle overeenkomsten die zijn gesloten in valuta zouden volgens deze wet niet mogen evenals alle transacties die in valuta worden gepleegd.

Ondernemers zijn door deze wet genoodzaakt om hun deviezen op de zwarte markt te kopen tegen een koers van SRD 15 voor een US-dollar, want bij de banken kunnen zij geen valuta kopen. De valuta die zo’n ondernemer krijgt voor export, moet aan de overheid worden afgestaan tegen een koers van SRD 9,20. Santokhi geeft verder aan, dat op deze wijze ondernemers binnen een mum van tijd failliet raken. De VHP is daarom voornemens om deze wet in te trekken, wanneer zij aantreedt als regering na de verkiezingen.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel