COMMENTAAR: Toerisme na corona

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

12 Mei 2020 12:00

Voor mij lezen

DE SURINAAMSE LUCHTVAARTMAATSCHAPPIJ (SLM) wil in juli weer beginnen met het uitvoeren van reguliere vluchten. Een zeer nobel streven. De maatschappij stelt dat het gaat om een intentie, iets dat niet zeker is, omdat dan nog niet duidelijk is hoe ver Suriname zal zijn in zijn streven om Covid-19 volledig buiten de grens te houden.

De SLM is niet alleen in haar streven om de vleugels weer uit te slaan. Vliegtuigmaatschappijen wereldwijd beginnen te kijken naar mogelijkheden om weer te vliegen. Dat wordt ingegeven door de landen die hun luchtruim ook weer openstellen. De Koninklijke Luchtvaartmaatschapij bijvoorbeeld heeft ook als target gesteld om in juli te beginnen met vliegen op Suriname.

Hoewel het belangrijk is om de economische activiteiten weer op te starten, is het ook van belang om de voorzichtigheid niet uit het oog te verliezen. Met vluchten komen trouwens toeristen aan die overal vandaan kunnen komen. Het is belangrijk dat daarnaar wordt gekeken. Ook de faciliteiten op de luchthavens zullen anders ingericht moeten worden, gezellig samen in de cafés zitten knus naast elkaar, is van vroeger. Nu zullen door de adviezen over social distancing heel andere regels gelden.

Zo is het in een vliegtuig heel moeilijk om op anderhalve meter afstand van elkaar te zitten. Andere regels zoals handhygiëne en mondkapjes op, zijn een stuk makkelijk te handhaven. Toch komt de besmetting van Covid-19 vooral omdat mensen te dichtbij elkaar komen. Dus hoe zal het nieuwe anti-Covid-19-vliegtuiginterieur eruitzien? Sterker nog: hoeveel duurder zal een ticket daardoor worden en wat voor invloed heeft dat op de concurrentiepositie?

De toerismesector is er één als geen ander. Doordat de mensen die aankomen, gebruikmaken van allerlei producten en diensten, is het niet alleen belangrijk dat alle schakels perfect in elkaar passen. Het is ook heel belangrijk dat de hele sector gereed gemaakt wordt voor de mogelijkheid dat er wel patiënten met Covid-19 komen en hoe ze daarmee om moeten gaan.

Maar waar er bedreigingen zijn, zijn er ook kansen. Een herdefinitie van Surinames toerismeproduct dat met de schaarse gevallen van positief geteste Covid-19 gevallen een modelindustrie kan worden waar mensen eerder naartoe komen, biedt goede perspectieven. Reizigers zullen namelijk in plaats van high-end dure bestemmingen waar massatoeristen neerstrijken en het risico op de ziekte oplopen hoog is, kiezen voor minder bekende, veiligere bestemmingen.

De wereld zal toerisme en het productaanbod binnen de sector moeten herdefiniëren. Suriname kan er met zijn natuur en culturele attracties marktleider worden óf achter de feiten aanlopen. Indien ervoor wordt gekozen marktleider te worden, zal het land eerst met de sector moeten definiëren wat het 'nieuwe normaal after Covid-19 toerismeproduct' wordt.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel