Bushouders eisen concrete oplossing van regering

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

12 Mei 2020 07:57

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Particuliere lijnbushouders zijn niet blij met de wijze waarop de regering omgaat met de noden waarmee de sector kampt en eist concrete oplossingen. Een heet hangijzer is de aanpassing van de huidige tarieven.

De groep voelt zich in de steek gelaten en staat nu erop dat het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie binnen enkele dagen met een officieel bod op tafel komt. Indien dat niet gebeurt zullen de bushouders overwegen om het over een andere boeg te gooien. Wat precies zal gebeuren wil Faizel Bholai, trekker van de actiegroep, nog niet prijsgeven.

Hij zegt wel tegen de Ware Tijd dat de ontevredenen deze behandeling niet langer zullen accepteren. "We zitten thuis, we hebben geen werk en geen inkomen. Dus we willen zo snel als mogelijk weten wat er uit de bus komt want zo kunnen we niet verder", benadrukte Bholai maandagochtend nadat hij samen met tientallen collega's heeft geprotesteerd bij het hoofdkwartier van de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie aan de Van 't Hogerhuysstraat.

Een gesprek dat daarna is gevoerd met een vertegenwoordiging van het ministerie heeft niets opgeleverd. De groep is verder teleurgesteld omdat de ondersteuning die vanuit de regering was beloofd als gevolg van de partiële lockdown tot nu toe is uitgebleven. "We zijn al acht weken gestopt met rijden, maar we horen tot nu toe niets. Niemand praat meer erover met ons terwijl wij één van de eerste groepen zijn die heeft meegewerkt aan de lockdown", treurt Bholai.

Tijdens zijn televisietoespraak zaterdagavond zei president Desi Bouterse expliciet dat hoewel de samenscholing wordt verruimd naar een maximum van vijftig personen de bussen nog niet mogen rijden. Wel zei hij dat de regering SRD 400 miljoen heeft gereserveerd en ook behoorlijke internationale financiële steun toegezegd heeft gekregen om het pakket ondersteuningsmaatregelen te bekostigen.

"Het gaat om ondersteuning aan de Surinaamse bevolking; de arbeider, de dienstverlener en de ondernemer die als gevolg van de Covid-19-crisis het financieel moeilijk heeft. We hebben het dan over de schaafijsmannen, senioren, mensen met een beperking, het traditioneel gezag, buschauffeurs, bootsmannen, artiesten, enzovoorts", aldus Bouterse.

PLO-voorzitter John Mahadewsingh kan zich helemaal terugvinden in het standpunt van de leden. "De mannen hebben gelijk dat ze protesteren. De regering blijft steeds in gebreke", benadrukt hij. Wat het tariefvoorstel is vanuit zijn organisatie wil hij voorlopig niet prijsgeven.

Omdat de onderhandelingen met de regering nog steeds geen bevredigend antwoord hebben opgeleverd zal de PLO een brief sturen waarin een ultimatum wordt gesteld stelt Bholai. De regering zal uiterlijk volgende week dinsdag met een pasklaar antwoord moeten komen.

Volgens hem zijn er twee voorstellen gepresenteerd. Eén is met subsidie en de andere zonder. Als het aan de bushouders ligt, mag de brandstofcompensatie totaal worden afgeschaft. Echter, ze begrijpen ook dat het tarief te zwaar zal zijn voor de passagiers. Bholai: "We kunnen we het ons niet meer permitteren om tegen dit tarief te rijden. Het is niet rendabel."

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel