Suriname nog niet op Chinese markt, individuen wel

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

13 Mei 2018 06:32

Voor mij lezen
“Een hele mooie opportunity”, is de eerste reactie van Ernie de Vries, penningmeester van de Suriname Hospitality and Tourism Association (SHATA) op de interesse van een Chinese touroperator in de Caribische regio. Het bericht is een reden te meer voor de Surinaamse toerismesector om niet alleen in China, maar al deze grote markten gezamenlijk met de overheid te gaan targetten. “Het is weer een mooie gelegenheid om te zeggen ‘particulieren en overheid laten wij weer een keer serieus ernaar kijken en geld er tegenaan zetten’.”

Er zijn volgens De Vries wel enkele Surinaamse touroperators en reisbureaus die China in hun reispakket aanbieden en omgekeerd Chinese toeristen hebben ontvangen. Enkele hebben zelfs meegedaan aan de Internationale Toerisme Beurs China. (ITB China). “Als land zitten we nog niet op de Chinese markt, maar als individuele ondernemer wel.” Wil je als overheid serieus aan toerisme ontwikkeling doen dan moet je het land gereedmaken voor het type toerisme en toerist.

Er moet ook actief aan destinatiemarketing gedaan worden. Dit betekent Suriname op de kaart zetten, onder de aandacht brengen van de touroperators en dan hen proberen te interesseren in Suriname. Er zijn ook zaken die intern aangepakt moeten worden, zoals een goed vliegverkeer, gidsen die meerdere vreemde talen spreken en (uithang/bewegwijzering) bordjes die meertalig zijn. “Wij zijn als land niet eens ready voor onze grootste markt Nederland, laat staan voor China met de miljoenen toeristen.”

Surinames unique selling point is natuur- en cultuurtoerisme en een klein stukje Heritage. De Nederlandse markt heeft in het laatste meer interesse vanwege de gedeelde (plantage) geschiedenis. De SHATA-penningmeester geeft aan dat enkele Surinaamse reisorganisaties zich liever op de buitenlandse specialistische touroperators focussen, die zich richten op Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied. “Zij zoeken naar onbekende landen en nieuwe bestemmingen voor hun klantenkring. Het betreft een heel kleine groep onder het reizend publiek.” Voor Suriname zijn zulke touroperators erg interessant. “Zij gaan niet voor massa, maar voor het exclusieve en onbekende.”

De Vries benadrukt dat dit niet betekent dat de markten in China en Amerika niet interessant zijn voor Suriname. Integendeel! Het overgrote deel van de toeristen reist naar populaire plekken met bekende landmarks – zo ook de Chinese toerist. De plaats is al op zijn netvlies. “Bedenk dan hoeveel geld dat bekende toeristische land in zijn marketing heeft gezet om in het vizier te zijn en blijven van de Chinese toeristen. Dat kost enorm veel geld.” China is een groot land en daar heb je destinatiemarketing voor nodig. “Want geen enkele Chinees weet waar Suriname is, maar een Nederlander of Frans-Guyanees weet dat wel.”

We staan aan het begin van de ontwikkeling van de sector, merkt De Vries op. “Geen onbekend fenomeen.” Landen die het nu goed doen als toeristische destinaties hebben ook voor dit punt gestaan. “Iedereen heeft zijn eigen tijd nodig om ervan overtuigd te zijn dat er een gezamenlijke aanpak nodig is. De overheid praat wel maar grijpt nog niet in. Het bedrijfsleven wil wel maar die wacht dan weer op de overheid, die bepaalde zaken moeten faciliteren.”

Desondanks moeten ondernemers toch verder om te overleven. “Dus je kijkt naar de low hanging fruits.” Je kijkt naar waar je zonder al teveel investering toch een business uit kunt halen, legt De Vries uit. De focus is op potentiële klanten die Suriname al kennen en landen waarmee Suriname een rechtstreekse vliegverbinding mee heeft. Bijvoorbeeld Nederland en Frans-Guyana. Nu ook Duitsland en een beetje het Caribisch Gebied.

Het zou een optie kunnen zijn om gezamenlijk met de regiolanden of als Caricom mee te doen aan ITB China of andere internationale toerisme beurzen. In het verleden heeft Suriname samengewerkt met Frans-Guyana en Brazilië – een drie landen project. “Als SHATA kijken wij nu weer uit naar zulke samenwerkingen.” Maar samen optrekken als Caribische regio betekent weer lid worden van de Caribbean Tourism Organisation. Suriname is hieruit gezet, nadat het jaren geen contributiegelden meer betaalde.

De SHATA richt de blikken voorlopig op de toerismebeurzen in Europa. Surinaamse touroperators hebben al meerdere keren meegedaan aan de ITB Berlin in Duitsland – recentelijk nog afgelopen maart. De Vries noemt de vooruitzichten gunstig; de mensen beginnen Suriname te kennen en de interesse groeit. Hij stelt de participatie aan de ITB China in het verschiet.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel