Neus: “DNA moet belangrijk besluit nemen in kwestie Hoefdraad”

Maisha Neus. Foto: Suriname Herald
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

7 Mei 2020 10:21

Voor mij lezen

Het zal volgens activist tevens voorzitter van de politieke partij STREI! een van de belangrijkste besluiten worden van De Nationale Assemblee (DNA) als die wel of geen goedkeuring zal geven aan het Openbaar Ministerie (OM) om Gillmore Hoefdraad, minister van Financiën, in staat van beschuldiging te stellen. Er zal vandaag hiermee een aanvang worden gemaakt in een huishoudelijke vergadering.

Het streven is om deze zaak volgende week in een openbare vergadering in behandeling te nemen. De vordering is op 23 april aangeboden aan DNA. Het is vergezeld van een opgave bevattende een feitelijke omschrijving van de misdrijven, waarvan de minister wordt verdacht alsmede van de wettelijke bepalingen waarbij voormelde misdrijven strafbaar zijn gesteld. Hoefdraad wordt daarin corruptie, overtreding van de Bankwet, oplichting en ambtsverduistering verweten.

Neus geeft tegenover Suriname Herald te kennen dat het parlement gaat moeten stemmen als een politieke ambtsdrager, in deze minister van Hoefdraad, strafrechtelijk vervolg gaat mogen worden. Tijdens de vergadering gaat volgens haar duidelijk naar voren komen wat de zienswijze van de verschillende fractie is. Indien de parlementariërs gaan voor algemeen belang zullen ze voor stemmen omdat er meer dan voldoende bewijs is tegen de minister, is de activist van oordeel.

Als de parlementariërs voor eigen belang, partijbelang gaan, zullen ze tegen stemmen. Dat zal volgens Neus een duidelijk signaal zijn naar de samenleving dat de coalitie en de regering het belang van de samenleving niet dienen.

De activist voert verder aan dat wanneer een gewone man van de staat een strafbaar feit heeft gepleegd die binnen een mum van tijd achter slot en grendel wordt geplaatst. “Het kan niet zo zijn dat politieke toppers boven wet- en regelgeving bewegen en systematisch ons land vernietigen en daarna vrijuit gaan”, zegt ze.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel