Groeiende COVID-19-dreiging in de buurlanden noopt Suriname tot alertheid

Herman Jintie, algemeen directeur Medische Zending. Beeld: YouTube
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

7 Mei 2020 06:01

Voor mij lezen

De groeiende dreiging van de COVID-19-besmettingen noopt Suriname tot meer alertheid. Dit stelde de algemeen directeur van de Stichting Medische Zending Primary Health Care Suriname (MZ), Herman Jintie, gisteren tijdens de persconferentie van het COVID-19-managementteam. Hij zei dat Suriname is omringd door landen waar er dagelijks nog besmettingen op grote schaal plaatsvinden. Daarom is Suriname in nauw contact met de gezondheidsautoriteiten.

De lokale gemeenschap in de gebieden waar deze landen grenzen, worden ook regelmatig voorzien van informatie. De situatie in Suriname is vrij stabiel, terwijl er in de buurlanden Guyana, Brazilië en Frans-Guyana dagelijks een toename is.

In Guyana zijn er tot op dit moment 92 bevestigde COVID-19-gevallen, terwijl het aantal besmettingen in Frans-Guyana op 138 staat. Brazilië heeft nu meer dan honderdduizend besmettingen en meer dan 6.000 doden. Buurland Guyana heeft binnen een dag tien gevallen gehad, terwijl Frans-Guyana binnen een dag zes gevallen heeft geregistreerd. De goudzoekerskampen zijn een uitdaging, aangezien personen uit de buurlanden makkelijk terechtkomen in deze goudvelden.

Jintie spreekt van een groeiende dreiging. Suriname heeft volgens hem geen andere keus dan alert te zijn, aangezien het hier om een dreiging gaat in de landen rondom Suriname. “Als we willen dat het in Suriname niet uit de hand loopt, dan moeten wij de vinger aan de pols houden”, zegt Jintie. MZ is in de afgelopen weken heel actief geweest in de gebieden aan de oostgrens. Ook de informatiewisseling met de landen, met name de Fransen, is bijzonder te noemen.

De MZ-topman liet weten dat de Medische Zending in de afgelopen weken in nauw contact is geweest met de lokale gemeenschap aan de oostgrens. Dit om de bewustwording onder de bewoners rondom het COVID-19-virus te vergroten. Er zijn voorlichtingssessies geweest voor de gemeenschap en het lokaal gezag. MZ-medewerkers hebben diverse trainingen gevolgd om te weten hoe om te gaan met een eventueel bevestigd geval in het gebied.

Voor het traditioneel gezag zijn er informatieve sessies gehouden. De verschillende poliklinieken zijn voorzien van materiaal dat nodig is om het werk te doen. Daarnaast heeft de Medische Zending alle actieve niet-gouvernementele organisaties betrokken om samen de activiteiten in het binnenland te kunnen uitvoeren.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel