Quarantainegasten mogen niet stemmen

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

7 Mei 2020 00:00

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Kiesgerechtigden die zich op 25 mei vanwege de Covid-19-maatregelen in quarantaine bevinden, mogen niet deelnemen aan de stemming. Dat is opgenomen in de protocollen die zullen gelden op de verkiezingsdag. Deze aangepaste regels zijn dinsdag voorgehouden aan politieke partijen.

Er is geprotesteerd dat personen in quarantaine niet mogen stemmen. Echter, omdat de mensen in quarantaine zeer waarschijnlijk op verschillende stembureaus zullen moeten stemmen, konden de autoriteiten niet meegaan met de opmerkingen van de politieke partijen. Ivan Fernald (NPS) weet dat de volksgezondheid voorkeur geniet, maar hoopt niet dat de voorgenomen maatregelen ten koste gaan van de transparantie en de controle. "We moeten onder alle omstandigheden eerlijke verkiezingen hebben", stelt hij.

Ook was bepaald dat toezichthouders van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) en politieke waarnemers buiten het stemlokaal zouden moeten blijven tijdens de stemming. Zij zouden alleen bij de telling in het lokaal worden toegelaten. Hiertegen is geprotesteerd zegt Hesdy Pigot van de NPS. Vanwege het protest is besloten dat het OKB tijdens de stemming wel in het stemlokaal vertegenwoordigd mag zijn.

Pigot zegt dat de politieke partijen begrip hebben voor de beperkende maatregelen, maar het besluit om OKB als toezichthouder buiten het stem- lokaal te houden was onbegrijpelijk en onaanvaardbaar. Dit vooral vanwege het feit dat er hoofdstembureaus zijn die volledig bemenst zijn met leden of sympathisanten van één bepaalde politieke partij. Voorgesteld is om videocamera's in de stemlokalen te plaatsen en beeldschermen buiten zodat waarnemers die niet binnen mogen zijn wel in staat zijn te volgen wat er gebeurt.

Tijdens de meeting zijn diverse vermeende onregelmatigheden door de politieke partijen doorgegeven aan de autoriteiten. In een persbericht meldt het managementteam verkiezingen van het ministerie van Binnenlandse Zaken dat de bijeenkomst belangrijk was, omdat verkiezingen worden georganiseerd voor de samenleving en de politieke organisaties daar een belangrijk onderdeel van zijn. Feedback van de partijen is "erg belangrijk", zegt Marsiane Lingers van het managementteam. De opmerkingen en adviezen zullen aan het COVID-19-managementteam en de regering worden voorgelegd.

Onder meer over de handhaving van de avondklok zijn er vragen gesteld. "Wat te doen als er na acht uur 's avonds nog mensen in de rij staan om te stemmen?" oppert Pigot. Radjkoemar Randjietsingh, vertegenwoordiger van de VHP, is goed gestemd over het resultaat van de ontmoeting. Hij ziet graag dat de definitieve maatregelen worden vervat in een document dat wordt doorgestuurd naar alle stembureaus, zodat elk dezelfde werkwijze hanteert op 25 mei. "Het overleg is een goede zaak, maar follow-up is nodig hier."

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel