Jessurun: “Functioneren rechterlijke macht en OM hoopgevend voor burgers”

Xaviera Jessurun. Foto: Suriname Herald
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

7 Mei 2020 00:02

Voor mij lezen

Het functioneren van de rechterlijke macht en het Openbaar Ministerie (OM) is hoopgevend voor de burgers van het land. Dit zegt activiste Xaviera Jessurun van de The Next Generation Movement (NGM) aan Suriname Herald. Haar reactie is naar aanleiding van het verzoek van de procureur-generaal (pg) om minister Gillmore Hoefdraad van Financiën in staat van beschuldiging te stellen, naar aanleiding van de strafbare feiten waarvan hij wordt verdacht.

Begin dit jaar werden ex-governor Robert van Trikt en zijn zakenpartner aangehouden voor gepleegde strafbare feiten bij de moederbank. De raadsman van Van Trikt, Irvin Kanhai, heeft in de media aangegeven, dat zijn cliënt in opdracht of met medeweten van de minister van Financiën zou hebben gehandeld. Zij benadrukt dat er gelukkig nog instituten in het land zijn, die conform de wetten hun werk doen.

De Nationale Assemblee (DNA) komt vandaag in huishoudelijk verband bij elkaar en op agenda staat ook het verzoek van de pg. In de media hebben NDP-fractieleider Amzad Abdoel en NDP-parlementariër Ronald Hooghart nog voor het verzoek behandeld is in het parlement, aangegeven niet voor te zullen stemmen om Hoefdraad in staat van beschuldiging te stellen. In tegendeel wordt de intentie van de pg in twijfel getrokken.

Jessurun stelt dat de heren de wet niet kennen en zeker niet weten hoe het triassysteem in een democratie werkt. Zij vraagt zich af waarom er zo’n heisa wordt gecreëerd hierover. “Als ze weten dat hij onschuldig is, dan hebben zij niets te vrezen”, zegt de activiste. Niemand moet volgens haar op voorhand rechter komen spelen.

De NDP heeft in een persbericht gesteld dat zij achter Hoefdraad staan. Jessurun merkt op dat eerst de economische crisis te wijten was aan ‘a no mi’, maar wereldcrisis en nu de rechters en de pg. Zij geeft aan dat het om een stukje wanhoop gaat bij de paarse partij, waarbij zij elke keer de schuld van zich willen afschuiven.

De activiste heeft er alle geloof in dat het recht zal zegevieren. Zij doet een beroep in het bijzonder op de tien NDP-parlementariërs die niet meer staan op de DNA-kandidatenlijsten van de NDP om voor een keer, voordat ze aftreden, het goede te doen. “Now it’s your moment to shine”, benadrukt Jessurun.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel