Stibula in zwaar weer door corona

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

6 Mei 2020 22:43

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De buurtorganisatie Stibula heeft het zwaar te verduren als gevolg van de coronacrisis en de maatregelen die zijn getroffen om de verspreiding van het virus tegen te gaan in Suriname. "Niet alleen kunnen we voorlopig niets doen en moeten we afwachten, maar de situatie heeft een ongekend schadelijk effect op het buurtwerk. Ik denk dat het enorm wordt onderschat en de schade straks niet te overzien zal zijn", zegt Stibula-coördinator Wilgo Koster.

Hij geeft bijkans dertig jaar leiding aan het uitvoeren van de activiteiten en het ontwikkelen van projecten in de woonwijk Latour en omgeving. Stibula, dat geen overheidsinstelling is, staat nu voor de uitdaging om, mits er snel hulp komt, na 53 jaar haar deuren te moeten sluiten. Het buurtontwikkelingscentrum kent twee grote problemen die een sneeuwbaleffect kenmerken. Enerzijds zijn de schaarse eigen inkomsten verkregen uit het verhuren van locaties en het uitvoeren van buurtontwikkelingsprojecten, aan het opraken. En Koster, die dertig jaar terug speciaal heeft gekozen om dit werk te doen, vreest anderzijds de impact van een eventuele sluiting op vooral de jongeren in de omgeving.

De Stichting Buurtontwikkeling Latour (Stibula) is in de jaren zestig opgericht op initiatief van paters van de rooms-katholieke kerk in samenwerking met de Evangelische Broedergemeente in Suriname. Latour werd in die jaren gekenmerkt door een behoorlijke losbandigheid en wanorde waar eigenlijk niets goeds uitkwam. De visie van de kerkgemeenschappen om buitenpastoraal de ontwikkeling van de buurt in te zetten, bleek een goede te zijn en heeft tot nu stand gehouden. Stibula kwam gaandeweg op zichzelf te staan en wist zich ook te bedruipen met verhuur van zalen, het voetbalveld en het uitvoeren van zowel eigen als door derden geïnitieerde buurtontwikkelingsactiviteiten.

Door de coranacrisis zijn alle activiteiten komen weg te vallen en is er geen zicht dat in de komende periode er een wezenlijke verbetering zal komen. "We weten dat zowel nationaal als internationaal de sociale maatschappij aan het veranderen is door deze Covid-19-pandemie." Koster zegt dat Stibula zich op dit moment nog net staande weet te houden met de weinige reserves die er nog zijn. De stichting krijgt geen subsidies en de bijdrage van de buurt is bij lange na niet voldoende om de lasten te dragen. Er zijn intussen wel gesprekken gevoerd met de ministeries van Sociale Zaken en Volkshuisvesting en Sport- en Jeugdzaken. "Wij hopen dat die ons niet vergeten en aan ons denken. Sport- en Jeugdzaken heeft een inventarisatie laten maken van wat wij nodig hebben, maar wanneer en of de benodigde spullen komen, is nog de vraag. Het duurt ons een beetje te lang."

Door het buurtontwikkelingswerk is volgens Koster het imago van de woonwijk er veel beter op geworden. Vele bekende Surinamers en politici, zoals André Misiekaba en Kelvin Koniki, de huidige voorzitter van het Nationaal Jeugdparlement, zijn van Latour afkomstig en zijn erg bekend met het werk van de stichting. Stibula kreeg door haar werk een behoorlijke erkenning en werd al gauw gezien als een bestaande en georganiseerde structuur voor andere organisaties die een project willen doen op Latour. "Stibula is het eerste aanknopingspunt en een bindorganisatie om de projecten uit te voeren. Wij begrijpen dat de volksgezondheid het belangrijkste is en wij zijn er blij om dat tot nu toe Suriname bespaard is gebleven, alleen de impact heeft meerdere kanten. Wij zien dat jongeren in de buurt het echt zat zijn en het nodig hebben dat er iets gebeurt. Je ziet ze dan ook gewoon voetballen en met elkaar bezig zijn."

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel