Nog geen zicht op tweede repatriatievlucht Nederland

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

30 April 2020 07:38

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De overheid heeft voorlopig nog geen zicht op wanneer de tweede repatriatievlucht uit Nederland wordt uitgevoerd. Dit heeft Daniëlle Veira van het Covid-19-managementteam woensdag duidelijk gemaakt tijdens de reguliere persconferentie.

Op 20 april werden tweehonderd Surinamers uit Nederland teruggevlogen. Bekend werd gemaakt dat die groep minimaal veertien dagen in overheidsquarantaine zou worden geplaatst. Veira benadrukte dat de regering er alles aandoet om de overige gestrande passagiers terug te halen.

Echter, zaken moeten in orde zijn voordat de volgende vlucht kan worden uitgevoerd. "Het lijkt misschien gemakkelijk, maar dat is het niet. Er komt een heleboel bij kijken voordat we het besluit kunnen nemen om een bepaalde groep binnen te halen." Ze wees erop dat de vier locaties die nu worden gebruikt om repatrianten in quarantaine te plaatsen allemaal vol zijn.

Op de website covid-19.sr werden Royal Torarica, Eco Resort en Hotel Babylon genoemd als plaatsen waren de repatrianten uit Nederland zouden worden opgevangen. Veira zei dat deze locaties pas weer worden gebruikt nadat de eerste groep passagiers uit Nederland eruit zijn. "Wij gaan pas na twee weken weer kunnen praten over een vlucht uit Europa."

De directeur Nationale Veiligheid verzekerde de mensen dat ze niet zijn vergeten, maar onderstreepte dat het managementteam voor een belangrijk deel vaart op het kompas van het ministerie van Volksgezondheid. Alleen als dit departement groen licht geeft, kan het team mensen terughalen.

Zo moet bijvoorbeeld worden nagegaan of er genoeg bedden en beademingsapparatuur beschikbaar is om eventueel besmette personen op te vangen. "We moeten ook kijken of de Surinaamse samenleving nu klaar is om de groep te ontvangen. We halen mensen terug wanneer we ready zijn." De uitdagende situatie bij de grenzen speelt volgens haar ook een rol in de overwegingen om gestrande passagiers terug te halen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel