Armand Zunder nieuwe belastingdirecteur

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

30 April 2020 02:57

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Nadat hij in februari werd gepolst voor de functie van governor van de Centrale Bank van Suriname, maar die post misliep, krijgt econoom en vakbondsleider Armand Zunder toch een job van de regering. Hij wordt per 1 mei - vrijdag - benoemd tot directeur der belastingen.

In een circulaire aan de directoraten Ontwikkelingsfinanciering, Financiën en Belastingen - gedateerd 29 april - maakt minister Gillmore Hoefdraad van Financiën de aanstelling van Zunder bekend. "Ik vraag u met het bovenstaande rekening te willen houden en het gaarne kenbaar te maken aan het onder u werkend personeel. Tevens vraag ik u alle steun en medewerking te verlenen aan de directeur", aldus het schrijven van Hoefdraad.

Op 26 juli 2018 nam Roy May ontslag als directeur wegens "dringende gezondheidsredenen", nadat hij op 12 februari dat jaar voor een tweede keer was benoemd in die functie. Sindsdien heeft Joan Makhanlal-Veldhuizen waargenomen. May had eerder zestien jaar met de scepter gezwaaid tot hij in 2010 ontslag nam omdat hij had vernomen dat hij zou worden vervangen en ter beschikking zou worden gesteld van toenmalig Financiënminister Wonnie Boedhoe. Hij werd opgevolgd door Cornelis 'Tony' van Dijk.

Zunder, in de jaren tachtig drie maanden minister van Planning en Ontwikkeling, werd in februari gepolst om governor te worden van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) nadat Robert-Gray van Trikt in januari zijn ontslag had ingediend. Zunder kwam in beeld nadat de eerste keus Sigmund Proeve afhaakte na enorme kritiek uit de samenleving. Echter, ook Zunders benoeming strandde. President Bouterse zag ervan af vanwege integriteitsissues uit het verleden.

Zelf zei Zunder, medeoprichter van verzekeringsmaatschappij Self-Reliance, een maand daarna op een persconferentie in het CLO-gebouw dat zijn voorwaarde om de job van governor te aanvaarden was dat hij de volle ondersteuning van de totale vakbeweging moest hebben. Toen de steun van C-47 wegviel, had hij geen zin meer in de functie, gaf hij aan. Echter, ook het personeel van de moederbank zag geen heil in de aanstelling van de voorzitter van vakcentrale Progressieve Werknemersorganisatie (PWO).

Zunder, directeur van het Kennisinstuut voor Onderzoek naar Genocide en Reparaties en voorzitter van de National Reparations Committee Suriname, was in 2019 vooral in het nieuws vanwege vakbondsaangelegenheden. Hij besloot de Algemene Werknemersbond uit de winterslaap te halen om een einde te maken aan het onrecht dat werknemers wordt aangedaan op de werkvloer. Hij wees daarbij op het groot aantal personen dat tussen 2014 en 2018 zijn baan kwijt was geraakt. De AWB, waar hij voorzitter van is, kwam op voor Iamgold-contractors, personeel van het RCR Zorghotel en werknemers van het uitzendbedrijf Isoper.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel