Veira: “Uitvoering repatriatievlucht nu niet aan de orde”

Daniëlle Veira, directeur Directoraat Nationale Veiligheid. Beeld: YouTube
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

29 April 2020 22:02

Voor mij lezen

Het terughalen van repatrianten uit het buitenland gebeurt onder strikte veiligheidsvoorwaarden en is op dit moment niet aan de orde. Dit zei de trekker van het nationaal managementteam COVID-19, Daniëlle Veira, vandaag tijdens de COVID-19-persconferentie. De regering is nog niet ready voor het uitvoeren van een tweede vlucht uit Nederland, merkte Veira op.

Zij gaf aan niet te kunnen aangeven hoelang dit zal duren. Er kan pas na twee weken worden gesproken over het uitvoeren van een repatriatievlucht uit Europa. Dagelijks worden er vragen gestuurd naar het managementteam, omdat personen zeker willen weten wanneer ze in hun vertrouwde omgeving kunnen zijn.

Velen willen terug om ook de dag van de verkiezingen te kunnen meemaken. Als deze personen op de verkiezingsdag niet terug zijn, kunnen zij niet stemmen. Andere mogelijkheden zijn er op dit moment ook niet, zei Veira. Of het zal lukken om de gestrande passagiers voor de stembusgang terug te halen, is vooralsnog ook niet duidelijk. Ze liet weten dat dit ook afhangt van een aantal factoren, die zij tijdens de persconferentie niet kon prijsgeven.

Veira zegt te begrijpen dat personen het erg en frustrerend vinden dat ze lang moeten wachten om terug te keren naar hun thuisbasis. Dat zij het gevoel krijgen alsof er niet naar hun omgekeken wordt is te begrijpen, zei de veiligheidstopper verder. Op deze groep doet zij een beroep om wat geduld te betrachten. “Het terughalen kan niet geschieden als zaken hier in Suriname niet in orde zijn”, merkte ze verder op. Ze vroeg aan de repatrianten om in contact te blijven met de diplomatieke posten van Suriname in de landen waar ze gestrand zijn.

Suriname heeft in de afgelopen periode enkele repatriatievluchten uitgevoerd. Het gaat in deze om personen die gestrand waren in onder ander Aruba, Belém, Miami en Nederland. De eerste vlucht uit Nederland met ruim 238 personen is op 20 april uitgevoerd. Er zijn nog personen in India en Nederland die graag terug naar huis willen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel