Oostelijke grensrivieren gesloten

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

29 April 2020 20:33

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De oostelijke grensrivieren Marowijne, Lawa en Tapanahonie vanaf Galibi in het uiterste noorden tot het diepe zuiden zijn vanaf donderdag gesloten. Alleen essentieel verkeer en gecontroleerde verplaatsingen zijn toegestaan. Dat maakte president Desi Bouterse woensdagavond op radio en televisie bekend. Deze maatregel geldt voorlopgig tot en met 10 mei en is bedoeld om mogelijke verspreiding van het COVID-19-virus in het grensgebied te voorkomen.

Voor de kustvlakte blijven de eerder afgekondigde de partiële lockdown met avondklok van 20.00 uur 's avonds tot 06.00 uur van kacht tot en met zondag 10 mei 2020. Ook de publieke gezondheidsmaatregelen blijven van kracht, waaronder regelmatig handen wassen en twee meter sociale afstand houden. Samenscholingen van meer dan 10 personen blijven verboden. De patrouilles op de rivier zullen samen met de Fransen verder worden opgevoerd. Tevens zullen er door het hele land extra controleposten van het Korps Politie en het Nationaal Leger worden ingesteld", aldus het staatshoofd.

De dignitarissen van de gebieden zijn inmiddels op de hoogte gebracht en de autoriteiten blijven met hen in constante dialoog. "Wij weten dat de mensen die langs de rivier wonen beide oevers van de grensrivier als woon- en leefgebied gebruiken. Met name de verplaatsingen op de rivier vormen momenteel een gevaar voor verspreiding van COVID-19. Maar ook de voortgaande verplaatsingen tussen dit grensgebied en de rest van Suriname baren ons zorgen. Dit vraagt dat wij resoluut optreden", stelde Bouterse.

De regering wil met de verscherpte maatregelen voorkomen dat er een ongecontroleerde COVID-19 uitbraak plaatsvindt. Dit moet erin resulteren dat "hoewel enigszins aangepast aan de omstandigheden, ook de verkiezingen op een veilige manier kunnen plaatsvinden". Maandag werden de autoriteiten op de hoogte gebracht dat 12 personen nabijj Gran-Santi aan de Franse zijde positief werden getest op het nieuwe coronavirus. Niet lang daarna werd de ziekte bij 5 bootslieden vastgesteld, eveneens aan Franse zijde.

"Vanwege hun werkzaamheden moeten wij ervanuit gaan dat deze bootslieden wellicht met meerdere mensen in contact zijn gekomen aan beide zijden van de rivier. Het COVID-19 team heeft daarom direct het terzake geldende protocol in werking gesteld. Het Surinaamse dorp Tjabutabiki waarvan de mensen in contact zijn geweest met besmette personen is direct in quarantaine geplaatst." De bewoners van dit dorpje werden getest maar niemand ws positief. Het onderzoek wordt voortgezet en pas over ongeveer 10 dagen zal duidelijkheid zijn over de de graad van een mogelijke besmetting.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel