Misiekaba betaalt zelf kinderbijslag uit om na te gaan als COVID-19-maatregelen worden nageleefd

Minister André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. Foto: Suriname Herald
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

28 April 2020 13:30

Voor mij lezen

Minister André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) was gisteren aanwezig bij de uitbetaling van de Algemene Kinderbijslag (AKB). Hij heeft de kinderbijslag aan de eerste twee personen zelf uitbetaald om zo na te gaan als de COVID-19-maatregelen worden nageleefd. De uitbetaling vindt normaal plaats in deze vorm, omdat er geen animo is voor de uitbetaling via de bank.

Het project om de uitbetaling via de bank te laten plaatsvinden is voorlopig on hold gezet. “Ongeveer 300 mensen hebben zich opgegeven om de uitbetaling van de AKB via de bank te laten plaatsvinden. Het kan zijn dat de mensen de boodschap niet hebben begrepen”, merkt de bewindsman op tegenover Suriname Herald.

Misiekaba betaalt zelf kinderbijslag uit om na te gaan als COVID-19-maatregelen worden nageleefd. Foto: Suriname Herald

Vanuit het ministerie zal er verder gekeken worden hoe de mensen bewust gemaakt kunnen worden van het project. “Ze moeten de efficiëntie nog begrijpen waarom wij over willen gaan tot het uitbetalen via de bank.”

Het gaat om twintig procent van de mensen die hun gegevens hebben doorgegeven. Na deze betaling zullen de medewerkers van Sozavo teruggaan naar de mensen om hen weer te informeren over de betaling via de bank. Het is een proces en zal dat nog uitgewerkt moeten worden. De bewindsman vindt dat het om iets nieuws gaat en het zal tijd nemen voordat de mensen het begrijpen. Ook de voordelen die de uitbetaling via de bank heeft zal men ervaren.

Misiekaba geeft verder aan dat hij blij is met de maatregelen die gehanteerd zijn tijdens de uitbetaling. Het was de bedoeling om meer dan 1200 personen uit te betalen, maar de groep is gehalveerd, omdat de ruimte het niet zou toelaten om de mensen de 1,5 tot 2 meter afstand te laten toepassen. “De mensen hebben zich gehouden aan de maatregelen en hebben het ook toegepast en dat is een goede zaak”, aldus de Sozavo-voorman.

De andere groep wordt vandaag uitbetaald. Directeur Monche Atompai van Sozavo zegt dat het om ressort Latour gaat. De personen wiens achternamen met de letter A beginnen, worden deze week uitbetaald.

Voor de personen die verhinderd zijn zal het ministerie op de zaterdag de nabetaling doen. De uitbetaling van de AKB voor dit jaar is via een loting vastgesteld. Men is daarom begonnen in Paramaribo en Sipaliwini voor de uitbetaling van de kinderbijslag.

Simone Awanna

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel