Slechts 20 procent response voor uitbetaling AKB via bank

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

28 April 2020 09:57

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Minister André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) heeft maandag bij de start van de uitbetaling van de Algemene Kinderbijslag (AKB) het geld persoonlijk overhandigd aan de gezinnen Abouna en Abelentie. De uitbetaling gebeurt in alfabetische volgorde.

Het ministerie had de uitbetaling via de bank willen doen maar het pilot te Blauwgrond is mislukt. "Betaling via de bank is makkelijk en efficiënt en we hadden gehoopt dat de groep daar makkelijker haar zaken zou kunnen regelen." Echter, van de vijftienhonderd huishoudens die voor kinderbijslag in aanmerking komen in dat ressort hebben slechts driehonderd gehoor gegeven aan de oproep van het ministerie om hun gegevens door te geven. Overwogen wordt of zij niet via de bank uitbetaald kunnen worden.

De bewindsman zei dat nieuwe ontwikkelingen tijd nemen om eraan te wennen, maar dat de overheid er alles aan zal doen om de mensen vertrouwd te maken met betaling via de bank. De betaling in Paramaribo loopt door tot en met 10 mei. In Sipaliwini wordt dinsdag begonnen. Het ministerie heeft de mensen in kleine groepen opgeroepen in verband met de Covid-19-maatregelen. De betaling loopt om deze reden tot rond half zeven 's avonds.

Monche Atompai, hoofd Administratieve Uitbetaling Sociale Voorzieningen, heeft er volgens Misiekaba alles aan gedaan voor een ordelijke uitbetaling, waarbij het hygiënische aspect niet uit het oog wordt verloren. Bij aankomst krijgt iedereen een nummer en de handen worden door de beveiliging gereinigd. Daarna neemt de cliënt plaats in een tent met stoelen die op anderhalve meter van elkaar staan. De mensen blijken het nut hiervan te begrijpen denkt de minister. Landelijk komen rond de 62.000 huishoudens voor AKB in aanmerking.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel