Rijstmagnaat Imro Manglie geeft gratis rijst weg

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

25 April 2020 10:01

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Ondernemer Imro Manglie is in een gulle bui. De rijstmagnaat geeft al enkele weken gratis zakken rijst weg aan behoeftige personen. Dat gebeurt wekelijks via een opbelprogramma dat door politicus Edward Belfort wordt verzorgd op radio Apintie en Asosye.

Tegenover de Ware Tijd beweert de rijstmagnaat dat zijn initiatief "niets" te maken heeft met de politiek. Het bedrijf doet dit uit dankbaarheid naar de samenleving. "Wij zijn dankzij het volk groot geworden. Natuurlijk ook door hard werken, maar als het volk onze rijst niet koopt, kunnen wij niet draaien en kunnen we het bedrijf sluiten."

Manglie vindt ook dat het, gezien de slechte economische omstandigheden, zijn plicht is om de gemeenschap tegemoet te komen. Hij zegt dat er tot nu toe al "meer dan duizend" zakken rijst zijn weggegeven. Het gaat om Semi Super en breuk 3 van tien kilo. De ondernemer vertelt dat hij al jaren goed contact heeft met Belfort, prominent lid van Abop en partijvoorzitter Ronnie Brunswijk.

Hij zegt dat de politicus hem al ruim vóór de verkiezingen had benaderd om iets te doen voor de gemeenschap. Na enkele gesprekken ontstond het idee om gratis zakken rijst weg te geven. De ondernemer zegt dat hij ook na de verkiezingen door zal gaan hiermee, ongeacht of de Abop wel of geen deel zal uitmaken van de regering. "Het heeft niets te maken met politiek. Wij (rijstbedrijf Manglie, … red.) doen heel veel dingen voor mensen, maar we zijn nooit in de pers gekomen. Eenvoud siert de mens."

Belfort was telefonisch niet bereikbaar voor een reactie. De politicus maakt tijdens het opbelprogramma duidelijk dat de actie geen politieke stunt is, maar een noodzaak gezien de moeilijke economische situatie. Manglie stelt dat zijn bedrijf, vergeleken met andere ondernemingen die door de coronacrisis moeilijk het hoofd boven water kunnen houden, in een "gelukkige omstandigheid" verkeert.

Doordat rijst een basisbehoefte is en er dus veel vraag naar is, ervaart de onderneming de schokken van de crisis minder. "Als het bij andere bedrijven 90 procent is, is het bij ons 20 procent", schetst hij de impact. Moeilijkheden die het bedrijf nu ervaart hebben te maken met onder meer de hoge koers en de gedeeltelijke lockdown, waardoor 's avonds werken niet altijd even gemakkelijk gaat. De rijstondernemer beklaagt zich erover dat de olieprijs op de internationale markt al enkele weken een dalende trend vertoont, terwijl de pompprijs in Suriname maar niet daalt. "De regering moet snel wat doen. Dit is onkan."

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel