Debipersad: “Grootste schuldige wisselkoersgebeuren is Centrale Bank”

Steven Debipersad
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

25 April 2020 00:01

Voor mij lezen

De grootste schuldige in het wisselkoersgebeuren is de Centrale Bank van Suriname (CBvS), die door blijft gaan om de overheid financieel te helpen door geld te verstrekken. “Deze voorschotten worden niet voor productieve doeleinden gebruikt zoals in vele buitenlandse samenlevingen. Ze worden in Suriname juist gebruikt voor showprojecten, om een schijn voor te houden dat het goed zou gaan”, zei Steven Debipersad tijdens zijn presentatie op dinsdag 21 april bij de Kenniskring.

Deze toegeeflijke houding, die volgens hem bekend staat als monetaire financiering, komt erop neer dat de CBvS inkomt daar waar de overheid geld nodig heeft, dus om tekorten van de overheid aan te vullen. “Door de grote omvang van onze overheidsuitgaven ontstaat er overliquiditeit in de economie.
Bij een sterke toename van de hoeveelheid Surinaamse dollars tegenover een afnemende hoeveelheid Amerikaanse dollars, zal dit doorwerken op de wisselkoers en dat maakt dus dat de prijs van de Amerikaanse dollars gaat bewegen. Dit is een economische wetmatigheid en heeft niets te maken met speculatie”, beweert de econoom.

Suriname is door de drie internationale kredietbeoordelaars Fitch Ratings, Standard & Poor en Moody’s gedowngrade tot junkstatus. Hij gaf verder aan dat het land in 2012 nog een redelijk acceptabele rating had van Ba3 wat resulteerde in een betaalbare rente. “Elke afwaardering heeft een direct gevolg op de prijs van overheidsobligatie.”

De obligatie van de overheid heeft inmiddels 60 procent van haar waarde verloren. Dit toonde hij aan middels een grafiek. Hij legde uit dat elk moment dat er slecht nieuws is, de waarde van overheidsobligaties daalt. De econoom zei dat het enige moment dat de waarde van de overheidsobligatie steeg bij de olievondsten was.

Debipersad gaf ook aan dat het geen geheim meer is dat het economisch heel slecht gaat met het land. “We leven midden in een crisis en elke burger in Suriname voelt die crisis dagelijks.” De regering heeft volgens hem niets heeft gedaan met gevraagde en ongevraagde adviezen van economen. Hij voegde eraan toe, dat er de laatste tijd constante bevestiging komt door internationale ratingbureaus over de slechte economische situatie.

De econoom merkte verder op dat persisterende slechte beleidskeuzen hebben gemaakt, dat de financieel-economische problemen zijn gaan opstapelen. “De Centrale Bank heeft haast geen deviezen meer en heeft veel moeten inboeten aan geloofwaardigheid in de afgelopen periode. Deviezen hebben we nodig als land voor een maatschappelijk aanvaardbare wisselkoers en het garanderen van essentiële importen. Het is dan ook geen wonder dat men aan onze vreemde valuta is gekomen, aan de vreemde valuta van burgers, rekeninghouders, zoals de regering in januari van het jaar heeft toegegeven. Nog steeds kan er niet worden toegegeven dat het een onaanvaardbare handeling is.”

Hij benadrukte dat zo’n handeling nooit meer mag plaatsvinden. Debipersad zei dat door het slechte beleid de wisselkoers vanaf januari op hol geslagen is. Dit werkt volgens hem direct door in de prijzen van alles, niet alleen van luxe- en basisgoederen, maar ook lokale doordat deze een importcomponent hebben. De econoom stelde dat vanaf januari de prijzen met minimaal 30 procent zijn gestegen en sommige producten zelfs met 100 procent.

Debipersad gaf ook aan dat in plaats dat de regering met breed gedragen maatregelen komt en samen denkt met belangrijke stakeholders, met geniepige constructies, maatregelen en wetten komt die onrust en angst saaien. “Angst werkt contraproductief in onze monetaire economie en dat willen we juist niet hebben”, zegt de econoom.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel