Lockdown twee weken verlengd

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

24 April 2020 21:09

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De partiële lockdown in Suriname vanwege Covid-19 blijft gehandhaafd. In een televisietoespraak een uur terug zei president Desi Bouterse vrijdagavond besloten te hebben de avondklok (20:00-06:00 uur) met veertien dagen te verlengen. Daarnaast blijven de grenzen gesloten, wordt de controle opgevoerd en blijven de publieke gezondheidsmaatregelen van kracht.

De gedeeltelijke lockdown werd voor het eerst op 27 maart afgekondigd en op Goede Vrijdag (10 april) met twee weken verlengd om de verspreiding van het nieuwe coronavirus, Covid-19, tegen te gaan. Sinds de eerste besmetting op 13 maart heeft Suriname tien positieve gevallen geregistreerd, waarbij één persoon kwam te overlijden. Intussen zijn zeven andere mensen genezen verklaard en zijn er nog twee zogeheten "active cases". In overheidsquarantaine zitten momenteel 280 burgers, veelal repatrianten die op 20 april uit Nederland zijn gekomen.

Het staatshoofd maakte vrijdagavond duidelijk dat het lijden in de wereld dat dagelijks te zien is op de televisie Suriname bespaard is gebleven "door de steun van de Almachtige en door uw positieve medewerking als gemeenschap". "Wij zien dat de maatregelen effectief werken. Hoewel we overwegend in de kustvlakte het virus goed beheersen, is er nog steeds een verhoogde dreiging door de recent gerezen situatie aan onze grenzen, zowel Oost, West als in het Zuiden", aldus de president.

Om die reden is onder meer bepaald de lockdown te verlengen en de grenzen gesloten te houden.

De komende veertien dagen worden volgens Bouterse gebruikt om een "gedetailleerder beeld" te hebben van de resultaten van de repatriëring en van de preventiemaatregelen in het binnenland. "Ik ben mij er terdege van bewust dat de COVID-19-crisis verder gaat dan gezondheid alleen. Velen van ons hebben reeds een aangepaste levensstijl aangenomen. De economische impacts zullen wij nog lang hierna voelen." In het kader daarvan wordt in de nieuwe week het overbruggingspakket gepresenteerd, dat tot doel heeft "verlichting van de hoogste noden. Zodat u zich kan focussen op wat belangrijk is: uw familie, uw naasten én uw plan voorwaarts".

Aanpassing van maatregelen sloot het staatshoofd niet uit, maar hij benadrukte dat het gedrag van de gemeenschap daarin bepalend zal zijn. De samenleving zal zich moeten klaar maken en kijken hoe in te spelen op de kansen die er zijn. "Hoe zullen wij omgaan met de negatieve sociaal-economische gevolgen van COVID-19 en hoe spelen wij in op nieuwe mogelijkheden die ontstaan zijn? De uitdaging blijft voor ons allen om in gebed te blijven gaan. Laten wij ons geloof sterken, balans vinden en iedereen in Suriname de kracht geven om hier sterker en reiner uit te komen."

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel