Dubbele voorzichtigheid voor personen met visuele beperking

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

24 April 2020 15:56

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Fysiek contact is voor personen met een visuele beperking meer dan noodzaak. Juist dit maakt het voor deze groep uitdagender om zich aan te passen aan de preventiemaatregelen tegen verdere verspreiding van het coronavirus. Vooral wat betreft het houden van een veilige afstand.

Aniel Koendjbiharie van de stichting Wan Okasi, die belangen van onder meer blinden en slechtzienden behartigt, erkent de uitdaging die er nu is. "Als je ergens naartoe wilt, kun je dat veelal niet zelfstandig en heb je daarbij iemand nodig. Het kan zijn iemand uit de kennissenkring of iemand van binnenshuis."

Het risico ligt volgens hem vooral bij de ondersteuning vanuit de kennissenkring. "Van iemand binnenshuis zou je nog kunnen weten waar de persoon naartoe is gegaan en met wie diegene in contact is geweest, maar van iemand uit de kennissenkring of een vreemde weet je dat niet", zegt Koendjbiharie die zelf blind is.

De stichting heeft vaker gewezen op de noodzaak van aangepaste voorzieningen voor mensen met een beperking om zelfstandiger te kunnen functioneren. Echter, ook als deze voorzieningen er waren, zegt Koendjbiharie, zou de uitdaging er nu niet minder op zijn. "Als je je zelfstandig kunt verplaatsen, heb je in principe niemand nodig, maar als je in een winkel bent, zal je hier en daar hulp moeten krijgen en artikelen moeten betasten. Je zult dus regelmatig de handen moeten ontsmetten en dubbel voorzichtig moeten zijn met je omgeving."

Een andere moeilijkheid is dat het zorgvervoer net als het openbaar vervoer voorlopig is stopgezet. Wat dit betreft is het volgens de stichtingsvoorzitter niet echt een groot verschil. Want, zegt hij, de doelgroep was al geïsoleerd. "Ze konden nauwelijks uit huis doordat ze financieel zwak zijn. Hoeveel ga je je kunnen verplaatsen met een SRD 325?" verwijst hij naar de karige financiële bijstand die maandelijks wordt uitgekeerd.

Voor Djaliza van Hetten, die een visuele beperking heeft, is het tot nu toe niet moeilijk om de regels in acht te nemen. "Bepaalde maatregelen zoals social distancing kun je niet toepassen, want we worden begeleid en het is moeilijk dat iemand je op twee meter afstand begeleidt. We zorgen er wel voor dat de persoon zijn of haar handen ontsmet", deelt ze haar ervaring met de Ware Tijd.

Zelf probeert zij zo min mogelijk over straat te gaan. "Ik ga wel naar het werk en zorg ervoor dat ik regelmatig mijn handen ontsmet." Het oogfonds in Nederland dat zich richt op onder meer blinden en slechtzienden, heeft speciale tips uitgevaardigd hoe om te gaan met de groep tijdens de coronacrisis. Eén van de adviezen is om visueel beperkten niet zomaar bij de arm te pakken tenzij er sprake is van een (levens) gevaarlijke situatie.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel