Openbaar Ministerie moet alle ruimte krijgen om het CBvS-schandaal te onderzoeken

Minister Gillmore Hoefdraad. Foto: Suriname Herald
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

24 April 2020 00:02

Voor mij lezen

Leden van De Nationale Assemblee (DNA) hopen dat procureur-generaal (pg), Roy Baidjnath Panday, alle ruimte krijgt om het strafrechtelijk onderzoek bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS), waarbij minister Gillmore Hoefdraad van Financiën mogelijk betrokken is, voort te zetten. De pg heeft het parlement aangeschreven om de bewindsman in staat van beschuldiging te stellen.

DOE-fractieleider Carl Breeveld zegt in een eerste reactie te hopen, dat deze zaak een eerlijke kans krijgt en dat de leiding van het parlement niet doet alsof hun neus bloedt. De pg heeft niet aan een toevallige meerderheid in het parlement gevraagd, maar aan alle 51 DNA-leden.

Breeveld ziet graag dat assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons deze kwestie zo snel mogelijk op de openbare agenda plaatst voor behandeling. Hij hoopt niet dat er politiek bedreven zal worden hiermee. “Een zelf respecterende volksvertegenwoordiger die tijdens zijn of haar aantreden een eed heeft afgelegd, zal het nooit in zijn of haar hoofd halen om deze minister te beschermen”, zegt de parlementariër.

Volgens de DOE-fractieleider heeft Hoefdraad altijd gedaan alsof de gewezen governor, Robert van Trikt, alleen heeft gehandeld. Na deze schandalen zouden de Raad van Toezicht en de minister de eer aan zichzelf moeten houden, omdat ze gefaald hebben, vindt Breeveld.

VHP DNA-lid Mahinder Jogi verwacht niet dat de coalitie zal meewerken aan de behandeling van deze zaak. Het parlement is nu op reces in verband met de verkiezingen. Deze reden zal worden gebruikt om de minister mogelijk in bescherming te nemen, voorspelt Jogi.

De VHP politicus zegt dat de pg de mogelijkheid heeft gezien en daarom de zaak verder wil uitdiepen. De pg zal volgens Jogi niet zo stom zijn om iets zomaar te doen, terwijl hij weet dat zaken anders liggen. Als Hoefdraad werkelijk niet schuldig is, moet het onderzoek dat uitwijzen, zegt de VHP-parlementariër.

ABOP-assembleelid Edward Belfort vindt wel dat dit allang moest gebeuren. Hoefdraad heeft ruim vijf jaren het volk zitten misleiden in opdracht van zijn baas Desi Bouterse, zegt hij. Het besluit van de pg komt juist op een moment waar de nieuwe generatie zich klaarmaakt om het bestuur van dit land over te nemen. Belfort stelt dat de volgende regering een moeilijke job op zich zal hebben om de rommel van deze Hoefdraad op te ruimen.

PL-fractieleider Paul Somohardjo spreekt van een positieve ontwikkeling. Hiermee is de weg vrijgemaakt om achter de naakte waarheid te komen. “DNA-leden hebben keer op keer om opheldering gevaagd in deze zaak, maar hebben nooit antwoord kunnen krijgen”, zegt Somohardjo.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel