DNV-directeur wacht resultaat onderzoek PG af

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

23 April 2020 23:05

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Directeur Nationale Veiligheid, luitenant-kolonel Danielle Veira, wacht het resultaat af van het strafrechtelijk onderzoek dat de procureur-generaal laat instellen naar een operatie die vorige week door leden van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) is uitgevoerd. In de samenleving is een storm van kritiek losgebarsten nadat bekend werd dat zwaar bewapende en gemaskerde leden van DNV vorige week donderdagochtend de woning van een burger waren binnengedrongen om hem mee te nemen.

Politieagenten die op het incident waren afgekomen hebben roet in het eten gegooid waardoor de operatie werd afgebroken. In de media heeft de procureur-generaal verklaard dat op basis van de informatie die hij over deze kwestie heeft het DNV buiten haar bevoegdheden is getreden. Het directoraat heeft geen opsporingsbevoegdheid en mocht de handelingen die tijdens de actie aan de Zirkoonstraat zijn gepleegd niet hebben uitgevoerd. Het slachtoffer, Rodney Cairo, heeft aangifte bij de politie gedaan en een klacht bij het Openbaar Ministerie neergelegd.

"Met de klacht ingediend bij de politie, wachten wij het resultaat van het onderzoek van het OM af. Immers, ook daar staat DNV achter: dat het recht zijn beloop heeft, en dat het OM de volledige ruimte heeft te komen tot waarheidsvinding", zegt Veira in een statement aan de Ware Tijd.Ze merkt op dat door de wijze van berichting over het incident de afgelopen dagen de integriteit van DNV, de leiding en haar medewerkers is aangetast.

Echter, informatie of een gedetailleerde statement van haar kant "kan het onderzoek van de politie wellicht beïnvloeden en dat mag geenzins het geval zijn". De directeur geeft aan dat DNV een samensmelting is van de Centrale Inlichtingen en Veiligheidsdienst en het Bureau Nationale Veiligheid. Beide organisaties hebben, aldus Veira, vele inlichtingenoperaties gedraaid en met succes, mede vanwege de goede relatie met de politie en het Openbaar Ministerie.

Het directoraat is voortgegaan met deze taken en doet onder meer aan informatie-inwinning over onder andere witwaspraktijken, illegale drugscriminaliteit, illegale wapenhandel, mensenhandel, cyber security en terrorisme. De DNV-directeur is een ambtenaar, zegt ze, die de opgedragen taken nauwgezet uitvoert met de haar toebedeelde middelen. Van de directeur is bekend dat zij door de jaren heen zich altijd heeft laten leiden door haar nationalistisch gevoel, en zich altijd heeft ingezet zonder aanziens des persoons, dwars door alle politieke constellaties heen, voor land en volk, staat in de verklaring.

"Dit karakter is gebracht naar DNV, waar ook de taken zoals eerder aangegeven zodanig worden uitgevoerd dat de successen bekend zijn op bestemder plekke. Op de samenleving wordt een beroep gedaan de bevoegde instanties de ruimte te geven hun werk naar behoren te doen. De gemeenschap mag, aldus Veira, blijven rekenen op het Directoraat Nationale Veiligheid, dat zij "zonder aanziens des persoon, professioneel, met het Surinaams belang voor ogen doorgaat met de waarborging van de nationale veiligheid in de ruimste zin des woords".

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel