DSB spant kortgeding aan tegen Centrale Bank van Suriname

De Surinaamsche Bank. Foto: Harmen Boerboom/NOS
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

23 April 2020 22:30

Voor mij lezen

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft een kortgeding aangespannen gekregen door De Surinaamsche Bank (DSB). DSB eist dat de moederbank het contract tekent inzake de verdwenen kasreserves zonder vrijwaringsclausule, meldt ABC.

De CBvS wil namelijk een vrijwaringsclausule hebben in het contract met de lokale banken inzake de terugbetaling van de verduisterde kasreserves van US$ 197 miljoen. Het bedrag van US$ 197 miljoen betreft US$ 100 miljoen aan kasreserve en US$ 97 miljoen aan termijndeposito’s.

De kasreserves zijn nog niet terugbetaald geworden door de banken. De CBvS is al maanden bezig met de lokale banken, om de terugbetaling van de kasreserves te bespreken en in een overeenkomst vast te leggen. Tot nu toe heeft men geen overeenstemming kunnen bereiken. Dit, omdat de CBvS een civiel- en strafrechtelijke vrijwaringsclausule in de overeenkomst met de lokale banken wil.

Deze vrijwaringsclausule houdt in dat de CBvS, haar bestuurders en alle betrokkenen bij de CBvS niet aansprakelijk gesteld kunnen worden voor de verdwijning van de kasreserve. Men kan geen schadeclaim indienen voor geleden verliezen. Verder wil de CBvS dat, ook indien mocht blijken dat er daadwerkelijk gestolen of verduisterd is, de betrokken personen geen straf krijgen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel