NPS verwacht onmiddellijk ontslag minister Hoefdraad

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

23 April 2020 20:03

Voor mij lezen

PARAMARIBO - NPS-voorzitter Gregory Rusland is van mening dat Financiënminister Gillmore Hoefdraad onmiddellijk moet bedanken nu het Openbaar Ministerie (OM) het wettelijk traject heeft ingezet om hem te vervolgen voor vermoedelijke ambtsmisdrijven. Dat is de enige juiste stap die de bewindsman in het kader van deze kwestie zou kunnen doen, meent de politicus.

De procureur-generaal heeft donderdag een brief naar het parlement gestuurd, waarin gevraagd wordt de bewindsman in staat van beschuldiging te stellen. Met het verzoek zijn ook documenten opgestuurd waarin is vervat waarvan Hoefdraad wordt beschuldigd. President Desi Bouterse is door het OM op de hoogte gesteld van de strafklacht tegen de bewindsman.

Rusland wijst erop dat president Ronald Venetiaan destijds de toenmalige ministers Siegfried Gilds en Dewanand Balesar had gevraagd hun portefeuilles direct ter beschikking te stellen toen het OM hem had geïnformeerd, dat ze strafrechtelijk zouden worden vervolgd. Balesar werd aangeklaagd wegens ambtsmisdrijven en Gilds voor het verlenen van hand- en spandiensten om crimineel verkregen geld van een familielid wit te wassen.

Balesar werd formeel door het parlement in staat van beschuldiging gesteld wat de weg vrijmaakte voor berechting door het Hof van Justitie. Gilds werd door de gewone rechter berecht. Hoefdraad wordt aangeklaagd in het kader van het justitieel onderzoek dat gedaan wordt naar gepleegde strafbare feiten bij de Centrale Bank van Suriname. In dat verband werd begin februari voormalig governor Robert van Trikt in verzekering gesteld.

Ook een zakenpartner in Van Trikts accountantskantoor is als verdachte ingesloten. De ex-governor wordt verdacht van onder meer overtreding van de Anti-corruptiewet en witwassen. Zo zou er sprake zijn van vermoedelijke overfacturering bij de aankoop van twee voertuigen en zouden voor de bank zeer nadelige contracten zijn gesloten.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel